Ирландия сензационно удари Германия за първи път в историята си с 1:0 в европейска квалификация от група "D", играна на стадион "Авива Стейдиъм" в Дъблин. 

Световният шампион имаше пълно превъзходство през първото полувреме, но не успя да преодолее коравата ирландска защита. Месут Йозил мушна топката в мрежата, но попадението правилно бе отменено заради засада.

След почивката германците продължаваха да контролират играта, но двайсетина минути преди края грешка в защитата им позволи на Шейн Лонг да хвърли в див екстаз зрителите по трибуните, получавайки асистенция от своя вратар!

Малко след попадението на домакините се стигна до фрапантен пропуск на Томас Мюлер, който не уцели опразнената вратата от десетина метра.

Мач преди края на квалификациите Германия води с 19 точки, а с по 18 пункта са Ирландия и Полша. Шотландия е на четвърто място с 12 точки.

Ако Ирландия измъкне точка в гостуването си на Полша, а Германия падне у дома от Грузия, световният шампион няма да може да се класира директно за Евро 2016 и ще остане трети в групата си.


Секунди след началния съдийски сигнал германците атакуваха по левия фланг, създавайки първата опасност. Хектор намери Марко Ройс, който центрира в наказателното поле към Томас Мюлер, но той беше блокиран. 

Последва шут на Ройс от въздуха, но бранител подложи тялото си. При изпълнението на корнера останалият непокрит в пеналта Джером Боатенг нанесе удар с глава, но прати кълбото над напречната греда.

Преди да измине четвърт час игра Германия изпусна чудесно положения. Марио Гьотце задържа в наказателното поле и върна малко назад към Илкай Гюндоган, чийто удар отблизо беше блокиран от бранител в зелено.

Ирландците влизаха твърдо в единоборствата и при една ситуация в тяхното наказателно поле Джон О'Шей задържа непозволено Матс Хумелс, но реферът не маркира очевидната дузпа.

В 19-ата минута световният шампион откри резултата, но попадението на Месут Йозил беше отменено заради засада на техничаря при паса на Томас Мюлер към него. 

Едва пет минути преди края на първата част гостите имаха нова много добра възможност. Йозил остана непокрит и прати топката с левия крак в мрежата, но този път от нейната външна страна. 

Десетина минути след почивката Марко Ройс напредна и центрира вдясно към Андре Шюрле, чийто удар от въздуха се оказа неточен. Домакините отговориха с тупалка на Мърфи, но без успех.

В 70-тата минута домакините сензационно откриха резултата след грешка на германците. Вратарят Рендълф изрита топката силно напред, където Хумелс, Боатенг и Хектор не се разбраха. Между тях се шмугна влезлият като резерва Шейн Лонг, който препарира Нойер с изстрел в горния ляв ъгъл.

Осем минути след това Германия направи порупска на мача. Вкаралият 8 гола в квалификациите Томас Мюлер беше оставен напълно сам в наказателното поле и вместо да уцели вратата, той прати кълбото на милиметри от левия страничен стълб!

Джером Боатенг пробва късмета си с мощен снаряд от над двайсет метра, но стражът на ирландците спаси, за да откаже и Илкай Гюндоган след това. В добавеното време Хумелс стреля право в ръцете на Рендълф.

 

Ирландия - Германия 1:0

1:0 Шейн Лонг - 70'

 

Ирландия: Гивън (Рендълф - 44'), О'Шей, Киог, Уорд (Мейлър - 69'), Кристи, Макарти, Хендрик, Брейди, Хулахан, Уолтърс, Мърфи (Лонг - 65')

Германия: Нойер, Боатенг, Хумелс, Гинтер (Белараби - 77'), Хектор, Гюндоган (Фоланд - 84'), Кроос, Йозил, Гьотце (Шюрле - 35'), Мюлер, Ройс