Германия се класира на Евро 2016, побеждавайки Грузия с 2:1 в динамичен мач от последния кръг на квалификационна група "D.

Бундестимът имаше смазващо превъзходство през първото полувреме и макар да отправи цели 17 изстрела, не успя да открие резултата. Фрапантен пропуск направи Марко Ройс, който беше отказан от вратаря няколко пъти.

Веднага след почивката световният шампион все пак разпечата вратата на грузинците. Месут Йозил беше спънат в наказателното поле и Томас Мюлер изпълни точно отсъдената дузпа. Радостта на домакините бе твърде кратка, защото Канкава препарира Нойер с прекрасен изстрел от воле.

Десетина минути преди края на редовното време появилият се като резерва Макс Крузе накара зрителите на стадион "Ред Бул Арена" да отдъхнат, защото върна аванса на своя тим при първото си докосване с топката, получавайки пас.

Така Германия завърши на върха в своята група с актив от 22 точки, докато Грузия остана на пето място с девет пункта. Полша също се класира директно за европейското, заемайки втора позиция с 21 точки. Третият Ирландия (18 точки) ще играе на баражите.


Още в самото начало световните шампиони се впуснаха в предни позиции и Томас Мюлер отправи много хубав диагонален изстрел, но вратарят на гостите спаси. На отсрещната врата Казаишвили стреля над целта.

Тони Кроос също още не беше настроил мерника си, а преди да изминат десетина минути игра Илкай Гюндоган би право в ръцете на вратаря след чудесна контраатака. Дойде ред и на Марко Ройс да потърси късмета си, но Ревишвили отрази.

В 13-ата минута се стигна до един от пропуските на годината. Йозил пусна към Мюлер, който чукна много хитро с пета за Марко Ройс. Звездата на Борусия Дортмунд остана сам срещу вратаря, но от пет метра би над напречната греда!

Канонадата пред вратата на Грузия продължаваше с пълна сила, но топката така и не влизаше във вратата. До края на първата част още цели четири изстрела отправи Марко Ройс, който беше отказан на три пъти от Ревишвили. Игра с ръка в пеналта на гостите пък не беше забелязана от рефера.

И въпреки стряскащото превъзходство на германците (17:2 удара за първата част), Мануел Нойер спаси сигурен гол в 27-ата минута, когато парира тупалка на Окриашвили.

Малко след подновяването на играта Канкава препъна Йозил в наказателното поле и този път арбитърът посочи бялата точка. Томас Мюлер застана зад топката и не сбърка, с точен удар в долния десен ъгъл. 

Грузинците погледнаха в предни позиции и макар Нойер да спаси снаряда на Квеквескири, секунди по-късно Яба Канкава изравни с невероятен изстрел от воле извън наказателното поле.

Момчетата на Йоги Льов очевидно бяха вцепенени от изравнителния гол, защото не приличаха на себе си в следващите минути. Гюндоган блокира удар на съперников футболист в малкото наказателно поле, след като Хектор стана за смях. После Окриашвили беше оставен напълно непокрит, но Нойер спаси сигурно попадение!

За разлика от първата част, играта на Германия не се получаваше и в предни позиции отборът изглеждаше дори плах и безидеен на моменти. В средата на второто полувреме Шюрле намери коридор, но шутът му не затрудни вратаря на противника, който спаси удар на Ройс след това.

В 79-тата минута влезлият като резерва малко преди това Макс Крузе успокои домакините при първото си докосване. Той получи подаване от Месут Йозил и с удар от движение прати кълбото в долния ляв ъгъл.

До края на редовното време не се стигна до нови опасност и така Германия спечели напълно заслужени три точки. Статистиката в края на мача показа 27:8 удара в полза на Бундестима.

 

Германия - Грузия 2:1

1:0 Томас Мюлер - 50', дузпа
1:1 Яба Канкава - 53'
2:1 Макс Крузе - 79'

 

Германия: Мануел Нойер, Матс Хумелс, Джером Боатенг, Матиас Гинтер, Йонас Хектор, Илкай Гюндоган, Тони Кроос, Месут Йозил, Томас Мюлер, Марко Ройс (Белараби - 90'), Андре Шюрле (Крузе - 76')

Грузия: Ревишвили, Амисулашвили, Кашиа, Кверквелиа, Лобзанидзе, Наваловски, Окриашвили, Казаишвили (Кобакидзе - 90'), Канкава, Квеквескири (Кизанишвили - 78'), Гелашвили (Ватсадзе - 46')