Германия победи Чехия с 2:1 като гост в световна квалификация от група "С", която се игра на стадион "Еден Арена" в Прага.

Бундестимът започна много силно и поведе рано-рано чрез Тимо Вернер, който получи прекрасен извеждащ пас от Месут Йозил. Момчетата на Йоахим Льов имаха преимущество до почивката, но не успяха да удвоят аванса си.

След паузата чехите са активизираха и стояха доста по-добре на терена. В 78-ата минута Владимир Дарида изправи зрителите на крака с фамозна тупалка от голямо разстояние, вкарвайки с помощта на напречната греда.

Десет минути след това гостуващият отбор отвърна на удара. Матс Хумелс засече мекото центриране на Тони Кроос и прати кълбото в горния десен ъгъл. 

Така Германия записа седма поредна победа и оглавява класирането с пълен актив от 21 точки. Чехия е на трета позиция с девет пункта, а Северна Ирландия е на второ място с 16 точки.


Световният шампион откри резултата още в четвъртата минута, при първата си добра акция. Дълбоката преса позволи на Матс Хумелс да подаде към Месут Йозил и техничарят изведе Тимо Вернер на стрелкова позиция. Нападателят си поведе добре и матира вратаря на противника с технично изпълнение.

Бяха изминали десетина минути игра, когато Копич получи в предни позиции и стреля след финт, но беше блокиран. При последвалия корнер германската отбраната се справи, но след това тер Стеген трябваше да парира тупалка на Борил извън наказателното поле.

В средата на първото полувреме Германия пропусна златна възможност да удвои преднината си. Томас Мюлер върна към Ларс Щиндъл, чийто шут отблизо беше блокиран от бранител, а след това Тони Кроос би високо с левачката.

Кроос би право в тялото на вратаря, след което последва доста скучен период, в който и двата отбора бяха предпазливи. Едва в края на първата част Гебре Селасие се озова на чудесна позиция, но би много разочароващо.

В началото на второто полувреме и двата отбора си размениха по един точен удар чрез Кроос и Сучек, но и в двата случая вратарите действаха на висота. Постепенно чехите са активизираха и атакуваха опасно, но техни снаряди бяха блокирани умело.

В средата на второто полувреме Месут Йозил навърза няколко играчи на съперника и се опита да завърши, но спечели само корнер. При неговото изпълнение Хумелс и Гинтер сблъскаха главите си, но се изправиха на крака.

Чехия все пак стигна до заслужено изравняване на резултата в 78-ата минута, когато Владимир Дарида реализира феноменално попадение от дистанция. Той отправи мощен изстрел и матира тер Стеген с помощта на напречната греда.

Германия изоставаше с 3:7 удара през второто полувреме, но нанесе важен такъв в 88-ата минута. Тони Кроос центрира меко в наказателното поле и Матс Хумелс се извиси над всички, за да насочи топката в горния десен ъгъл.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/9u9_aOzxTb8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Чехия - Германия 1:2
0:1 Тимо Вернер - 4'
1:1 Владимир Дарида - 78'
1:2 Матс Хумелс - 88'

 

Чехия: Ваклик, Сухи, Калас, Новак, Гебре Селасие, Сучек, Дарида, Борил, Копич (Крейчи - 53'), Янкто (Змърхал - 89'), Кърменчик (Климент - 76')

Германия: Тер Стеген, Хумелс, Гинтер, Кимих, Хектор, Кроос, Брандт (Рюдигер - 61'), Щиндъл (Дракслер - 68'), Йозил, Мюлер, Вернер (Джан - 79')