Всички очакваха битката за титлата в Серия А през настоящия сезон да бъде между Ювентус и Наполи. Вместо това Рома като че ли остава единственият конкурент на торинци, като изостава на 8 т. След равенството с Болоня пък южняците са на четири точки от римляните. В същото време бианконерите направиха серия от 12 поредни победи. Една от тях бе спечелена именно срещу Рома. Утре обаче Вълците ще имат възможност да вземат реванш, защото двата тима излизат в четвъртфинал за Купата на Италия.

Рома – Ювентус е едно от най-големите съперничества в италианския футбол. Двата клуба никога не са хранили приятелски чувства един към друг, но нещата стават сериозни през 80-те г., когато бианконерите и джалоросите четири пъти са преки конкуренти за титлата.

През 1981 г. Ювентус става шампион с един от най-спорните моменти в историята на Серия А. В решаващия пряк двубой Маурицио Туроне от Рома се разписва, но попадението е отменено заради засада. При все това повторенията така и не доказват, че защитникът е бил в засада. Ако голът беше зачетен, римляните щяха да изпреварят торинци два кръга преди края.

Нов вълнуващ дуел между Рома и Ювентус се разиграва през сезон 1982-1983. Тогава жълто-червените печелят втора титла в историята си благодарение на звезди като Роберто Фалкао, Роберто Пруцо, Агостино ди Бартоломей и Бруно Конти. Съставът на Ювентус също е впечатляващ – освен френския вълшебник Мишел Платини, в него са световните шампиони от 1982 г. Дино Дзоф, Гаетано Ширеа, Антонио Кабрини, Клаудио Джентиле, Марко Тардели, Паоло Роси.

През 1984 г. Ювентус отново е шампион, а Рома подгласник. Два сезона по-късно се развива може би най-вълнуващият спор за титлата между големите съперници. Торинци започват мощно шампионата, докато Рома страда. През втория полусезон обаче ролите се разменят и два кръга преди края двата тима са с равни точки, но Вълците изненадващо губят с 2:3 от Лече и остават с празни ръце.

През 90-те години римляните бяха далеч от върха, но през новия век съперничеството избухна с нова сила.  През 2001 г. столичани спечелиха едва третата си титла за сметка именно на Старата госпожа. Онзи тим на Рома бе воден от Фабио Капело, а на терена парада командваха Франческо Тоти, Габриел Батистута, Валтер Самуел и Винченцо Монтела.

Година по-късно ролите се размениха. Марчело Липи се завърна на скамейката на торинци, за които започна нов успешен цикъл. Все пак тогава в битката за титлата участваше и Интер. При това именно нерадзурите водеха колоната през по-голямата част от сезона, но в крайна сметка ликува Ювентус, а Рома остана на второ място.

Този сезон джалоросите изсипаха много закани преди мача от първенството на "Ювентус Стейдиъм", но на терена не противопоставиха нищо на действащия шампион. Сега ни предстои  да видим втората битка между отборите на Антонио Конте и Руди Гарсия.

Федерико Формика, Serieaddicted