Фиорентина се класира за полуфиналите на Лига Европа след успех с 2:0 на своя „Артемио Франки” срещу Динамо Киев. Така с общ резултат 3:1, Виола си осигури място в подножието на финала за сметка на украинския гранд.

Победата на флорентинци, макар и не особено изразителна, бе напълно заслужена. Италианците започнаха изключително надъхано двубоя и в интерес на истината, можеха да вкара и още голове.

Задачата на Динамо пък се усложни още повече заради червения картон на холандското им крило Джърмейн Ленс още в края на първото полувреме.

Като цяло, украинците не създадоха нищо опасно пред вратата на Нето до 85-ата минута, като едва тогава се сетиха да атакуват, но бе твърде късно.  


Фиорентина създаде чудесна възможност за гол още във 2-ата минута, но тогава Гомес не успя да стигне до центрирането на Писаро.

В 5-ата мин. топката бе в мрежата, но голът бе отменен, заради засада на Гомес, който довкара един избит от вратаря удар на Валеро.

В 10-ата мин отново късметът покри Динамо. След късо изпълнение на корнер, топката попадна у Алонсо, който със страхотен удар нацели гредата. В 23-ата пък Гомес на два пъти стреля опасно, но първия път Шовковски спаси, а вторият удар излезе в аут.

И когато сякаш Динамо щеше да изравни играта, Ленс си изкара глупав втори жълт картон, показан му за симулация в 40-ата мин.

Секунди по-късно гостите бяха наказани и с гол. Хоакин центрира перфектно отляво, Гомес пък някакси успя да отклони топката във вратата за 1:0.

В самото начало на втората част,киевчани се разминаха на косъм с нов гол. Салах проби отлично и стреля, топката сякаш се удари в ръката на Данило, а оттам - и в гредата.

Фиорентина продължи с по-добрата си игра през цялата втора част, а Динамо се събуди едва след 85-ата минута. Тогава Рибалка максимално затрудни Нето, а в следващата минута Родригес за малко дори да си вкара автогол.

В даденото от рефера продължение Варгас се възползва от разредената отбрана на гостите и с удар от малък ъгъл оформи крайното 2:0.

Така Виола чака съперника си на полуфиналите, а жребият е днес следобед. Там е и друг италиански тим - Наполи, който извъртя 2:2 с Вофсбург в реванша и след успеха с 4:1 като гост преди седмица, си осигури място в голямата четворка.  

ФИОРЕНТИНА – ДИНАМО КИЕВ 2:0 (общ резултат 3:1)

1:0 Гомес (43’)

2:0 Варгас (93’)

ФИОРЕНТИНА: Нето, Алонсо, Савич, Родригес, Томович, Валеро, Писаро, Фернандес, Хоакин, Салах, Гомес

ДИНАМО К: Шовковски, Данило Силва, Вида, Хачериди, Антунеш, Рибалка, Буялски, Ярмоленко, Белханда, Ленс, Теодорчук