Емполи победи с 1:0 Лацио в мач от 14-ия кръг на Серия "А".

Единственият гол в срещата вкара Лоренцо Тонели още в 5-ата минута, а две попадения на Мирослав Клозе бяха отменени след почивката. Много силен мач за домакините пък изигра вратарят Лукаш Скорупски, който буквално отчая римляните.

В класирането Емполи се изкачи на 12-то място с 18 точки, докато Лацио е на 10-та позиция с 19 т.


Срещата на стадион "Карло Кастелани" започна отлично за тосканци и още в 5-ата минута Тонели откри резултата. Тогава Леандро Паредес центрира от корнер, централният защитник се промъкна между двама защитници на Лацио и с глава прониза Федерико Маркети за 1:0.

"Орлите" се опитаха да отговорят 10 минути по-късно, когато Антонио Кандрева стреля мощно, но Скорупски успя да спаси. В 21-ата минута вратарят на Емполи отново демонстрира класа след изстрел на Сергей Милинко-Савич в долния десен ъгъл, при който стражът се разтегна и изби.

В продължението на първата част и двата отбора имаха добри възможности за гол. Масимо Макароне се озова на чиста позиция, но не успя да шутира, защото беше отсъдена засада. После Лукас Билия стреля и изстрелът му беше блокиран за защитник.

След час игра Лацио изпусна най-доброто си положение за гол. Тогава Филип Джорджевич беше изведен на чиста позиция и шутира точно до лявата греда, но Скорупски отново беше на мястото си и със сетни сили изби.

В 65-ата минута дойде най-спортният момент в мача. След центриране от корнер, резервата Мирослав Клозе успя да засече топката, но до нея стигна и вратарят. Той успя да улови кълбото, но ветеранът го изби от ръцете му и вкара. Съдийската бригада обаче отсъди нарушение срещу Скорупски.

В 73-ата минута Клозе засече с глава центриране на далечната греда и отново Скорупски демонстрира брилянтен рефлекс и спаси. В 87-ата минута втори гол на Клозе беше отменен заради спорна засада.

До края домакините задържаха крехката си преднина и спечелиха с 1:0.

Емполи – Лацио 1:0

1:0 Тонели (5)

Емполи: Скорупски, Лаурини, Тонели, Коста, Руи, Жиелински, Паредес, Бюхел, Сапонара (54-Крунич), Макароне, Ливая (64-Замбели)

Лацио: Маркети, Баста, Маурисио, Раду (57-Клозе), Хут, Кандрева, Билиа, Пароло, Лулич, Джорджевич (74-Матри), Милинкович-Савич (57-Андерсон)