Италия победи с 2:1 съперника на България в световните квалификации – Холандия, в контролна среща, играна в Амстердам.

И трите попадения в мача бяха дело на футболистите на гостите, след като Алесио Романьоли (10) си вкара автогол, Едер (11) изравни, а Леонардо Бонучи (32) донесе успеха за "адзурите".

Това беше първи двубой за временния селекционер на "лалетата" Фред Грим, който смени на поста уволнения след загубата с 0:2 от България Дани Блинд. Холандците обаче отново не впечатлиха с представянето си, въпреки че след почивката създадоха няколко добри положения пред Джанлуиджи Донарума.


Сблъсъкът в Амстердам започна вихрено и още в 10-ата минута домакините поведоха. Тогава Клаасен и Промес размениха няколко подавания, след което вторият стреля, топката рикошира в крака на Романьоли, което излъга Донарума и влетя в мрежата му – 1:0. Италия изравни в ответната атака. Както и в София, защитата на Холандия игра безобразно, на няколко пъти не успя да изчисти и кълбото стигна до Едер, който с безпощаден изстрел от границата на наказателното поле матира Зоет за 1:1!

В следващите минути гостите владееха повече топката и изчакваха нов гаф в отбранителния вал на Холандия. От своя страна "лалетата" разчитаха на контри и в 27-ата минута Инди засече чудесно центриране на Депай от корнер и гредата се оказа пръв помощник на Донарума, който не помръдна от позицията си. След малко повече от половин час игра Италия стигна до пълен обрат. Верати центрира от корнер на близката греда, Пароло засече, но Зоет с чудесна намеса изби. "Оранжевата" отбрана заспа, Бонучи стигна пръв до топката и от непосредствена близост направи пълен обрат – 2:1!

Второто полувреме стартира с холандски натиск и в 47-ата минута Промес направи хубав пробив, но подаването му беше блокирано в решаващия момент. Малко по-късно и Ленс центрира отлично, но Бонучи с перфектна намеса изчисти. След почти час игра Промес беше намерен в наказателното поле и отправи нисък удар до дясната греда, но този път Донарума се оказа последна преграда пред гола с чудесно спасяване.

В 65-ата минута току-що появилият се на терена Белоти стреля, но бранител застана на пътя на топката и предотврати опасността. После домакините спечелиха фаул, от който Депай не успя да затрудни Донарума. В 70-ата минута Зоат спаси удар на Белоти. 8 минути преди края "адзурите" можеха да сложат точка на спора, след като Спинацола се озова на чиста позиция и шутира към лявата греда, но Зоет беше на мястото си и отрази.

В заключителните минути Холандия можеше да стигне до равенството, но Донарума с две великолепни намеси отчая Снайдер, с което запази победата за Италия.

Холандия – Италия 1:2

Голмайстори: 1:0 Романьоли (10), 1:1 Едер (11), 1:2 Бонучи (32)

Холандия: Зоет, Блинд (83-Снайдер), Хьоед, Инди, Тете, Строотман (46-Вилхена), Клаасен (83-Виргевер), Вайналдум (77-Торнстра), Промес, Ленс, Депай
Селекционер: Фред Грим

Италия: Донарума, Ругани, Бонучи, Романьоли, Запакоста (62-Спинацола), Дармиан (89-Д’Амброзио), Пароло, Де Роси (37-Галиардини), Верати (91-Верди), Едер (69-Петаня), Иммобиле (53-Белоти)
Селекционер: Джанпиеро Вентура

Холандия, "Амстердам Арена"
Съдия: Йонас Ериксон (Швеция)
Жълти картони: Ругани (Италия)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/zoB3Mz_1FlQ?ecver=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>