Преди дни Славия сътвори уникален трансфер, след като официално успя да пласира перлата си Петко Христов във Фиорентина.

18-годишният бранител парафира с "виолетовите" контракт за следващите пет сезона, но за повечето хора остана в мистерия кой де факто е откривател на Христов. Неговото име е Иво Градев.

Именно младият и амбициозен специалист взима под опеката си Христов и го води лично на "Овча купел" от Левски, където стартира детско-юношеската кариера на Петко и брат му близнак Андреа.

Градев шлифова "диаманта си" и не след дълго печели републиканското първенство за деца. През лятото на 2014 година Славия триумфира с титлата, като на финала побеждава ЦСКА. Треньор е Градев, а звездата на този отбор естествено е Христов.

Веднага след този триумф специалистът спокойно и без излишна еуфория заявява: "Винаги съм казвал, че резултатите не са важни за мен. Това е валидно за целия клуб, никой не ни е поставял за цел да печелим титли и купи. За нас е важно тези млади футболисти да се развиват и един ден да стигнат най-високото ниво. Но все пак когато ги има и са следствие на добра игра, резултатите са хубаво нещо."

Тези думи на Градев най-красноречиво говорят за свършената от него работа и за огромното израстване на "перлата" му. Христов също не пропусна да спомене, че дължи най-много на своя наставник в Славия. "Благодаря на Иво Градев, който е моят първи треньор", каза Петко, след като бе избран за най-преспективен футболист за 2016 година. 

Сега остава само да пожелаем на Петко бързо да извърви пътя до първия отбор на Фиорентина, а на Иво Градев да шлифова нов диамант в "бяло".

Георги Пешев, Gol.bg