В много напечен мач Швеция излъга с 1:0 Италия в първи бараж за класиране на световното първенство в Русия догодина.

През първото полувреме на срещата в Стокхолм, "Тре крунор" имаше лек превес и на Джанлуиджи Буфон на един път му се наложи да се намесва. Малко преди това пък изстрел с глава на Андреа Белоти мина на сантиметри от целта.

След почивката мачът стана много по-напрегнат, на няколко пъти Маркус Берг, който висеше с жълт картон, си позволи грубости, но главният съдия Джунейт Чакър от Турция не го изгони.

В 61-ата минута резервата Якоб Йохансон откри резултата с помощта на рикошет и след това Италия натисна. Матео Дармиан обаче нацели гредата, а до края не падна нов гол и шведите спечелиха с 1:0.

Реваншът е в понеделник и ще се играе на "Сан Сиро" в Милано. При провал, четирикратният световен шампион е изправен пред угрозата да пропусне първи Мондиал от 1958 г. насам.


Селекционерът на скандинавците Яне Андерсон заложи на схема 4-4-2, като в предни позиции действаха опитните Ола Тойвонен и Маркус Берг. Срещу себе си те имаха най-добрия вратар на ФИФА за 2017 г. Джанлуиджи Буфон и легендарното трио BBC – Андреа Бардзали, Леонардо Бонучи и Джорджо Киелини.

Мачът в Стокхолм започна напечено и още в 3-ата минута домакините спечелиха фаул пред пеналта. Зад топката застана Емил Форсберг, който отправи лош изстрел над вратата. Италия отговори в ответната атака, когато Матео Дармиан центрира от фланга, Андреа Белоти насочи кълбото с глава към далечния ъгъл, но на сантиметри от целта.

Малко след това Ола Тойвонен беше оставен непокрит пред наказателното поле, отправи силен удар от движение, който излезе в аут. После домакините залагаха на дълбока преса още в противниковата половина, което затрудняваше "адзурите". С течение на времето те овладяха домакинския натиск и разиграваха повече, но опитите им да намерят Чиро Иммобиле и Белоти с дълги подавания бяха неуспешни.

В средата на полувремето Швеция взе превес и натика Италия в половината му и изстрел на Форсберг профуча в опасната близост от целта. После шут на Тойвонен беше блокиран. В 37-ата минута дойде най-опасния момент в мача. Берг надигра Джорджо Киелини във вратарското поле, но Джанлуиджи Буфон с решаваща намеса изби с бедро, след което отново капитанът на гостите с нова решаваща намеса изчисти.

Второто полувреме започна с отлично центриране на Антонио Кандрева отдясно, но Иммобиле остана далеч зад топката, която беше избита в корнер. След неговото изпълнение футболистът на Интер отправи мощен удар и Робин Олсен с чудесна намеса изби.  Към 60-ата минута обстановката в Стокхолм се нажежи до червено.

Първо Берг избута в гръб Киелини и той се сблъска с Буфон, но не последва наказание. Малко по-късно нападателят удари с ръка и Даниеле Де Роси, но отново не последва нищо. Малко след това Швеция поведе. След изпълнение на тъч, Ойвонен намери резервата Якоб Йохансон, той стреля, получи се рикошет, който излъга Буфон и кълбото влетя в мрежата му за 1:0!

Голът накара Джанпиеро Вентура да вземе мерки. Опитният спец смени незабележимият Белоти за сметка на Едер, но това не доведе до желаната промяна. В 70-ата минута Италия все пак беше близо до изравняване, но бомбеният шут на Матео Дармиан срещна дясната греда. До края резултатът остана непроменен и всичко ще се реши в понеделник.

Швеция – Италия 1:0

Голмайстор: 1:0 Йохансон (61)

Швеция: Олсен, Аугустинсон, Гранквист, Линдельоф, Крафт (83-Свенсон), Форсберг, Екдал (57-Йохансон), Ларсон, Клаесон, Берг (75-Телин), Тойвонен
Селекционер: Яне Андерсон

Италия: Буфон, Бардзал, Киелини, Бонучи, Кандрева, Дармиан, Пароло, Верати (76-Инсиние), Де Роси, Иммобиле, Белоти (65-Едер)
Селекционер: Джанпиеро Вентура

Стокхолм, "Френдс Арена"
Съдия: Джунейт Чакър (Турция)
Жълти картони: Берг (Швеция); Верати (Италия)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/-xSowzR80Kg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>