Голямата трагедия на италианския футбол е факт! “Скуадра адзира” няма да играе на Световното първенство в Русия догодина, след като завърши 0:0 у дома срещу Швеция. Така след 1:0 от първия мач скандинавците се класираха за Мондиала.

Двубоят се игра почти изцяло пред вратата на шведите, но домакините така и не успяха да намерят головото си докосване. Главният рефер Антонио Матео Лаос пък не отсъди цели 3 дузпи и то само през първото полувреме. Италианците имаха претенции за наказателен удар и в края на срещата. 

Така след 180 минути без гол срещу Швеция тимът на Джампиеро Вентура отпада безславно в баражите. Нещо повече - Италия няма да играе на Световно първенство за първи път от 1958 година. Радостта е за шведите, които пропуснаха предишните два Мондиала, но ще бъдат през лятото в Русия. 

Очаквано срещата започна с натиск на домакините, докато шведите се бранеха почти през цялото време и опитваха да запазят крехката си преднина от първия мач. Още в началото на срещата Габиадини бе спънат в наказателното поле на Швеция, но главният рефер Антонио Матеу Лаос не трепна и не посочи бялата точка. Малко по-късно и скандинавците имаха претенции за наказателен удар, след като Матео Дармиан игра с ръка в наказателното си поле. Реферът пак не реагира и подмина с лекота ситуацията. 

Иначе италианците опитваха всичко по силите си да реализират и в 16-та минута Чиро Иммобиле бе близо до това. Нападателят на Лацио обаче стреля неточно от малък ъгъл. Антонио Кандрева също имаше възможност да вкара, но стреля мощно над гредата. 

В 30-та минута Матеу Лаос отново можеше да свири дузпа. Андреа Бардзали също си помогна с ръка в наказателното поле, но дузпа за Швеция не последва. В 40-та минута Иммобиле пропусна най-доброто положение за тима си. Голмайсторът на Лацио бе изведен зад защитата на гостите, спря си топката на гърди и я отправи към вратата. Робин Олсен бе преодолян, но защитник на Швеция изби от голлинията. 

Италианците се втурнаха в нападение и през втората част, но “шведския” бетон така и не можеше да бъде разбит. Алесандро Флоренци бе близо до това в 54-та минута, когато засече със странична ножица подаване на Дармиан отляво. Топката обаче мина на сантиметри от страничната греда. 

Отново Флоренци имаше прекрасна възможност в 67-та минута. Халфът на Рома получи хубаво подаване в полето на Швеция и стреля без подготовка. Топката обаче се отклони в тялото на защитник на Швеция и се отклони в гредата. 

Заключителните минути на срещата се играха изцяло в половината на Швеция. Треньорът на Италия Джампиеро Вентура пусна в игра Стефан Ел Шаарави и Андреа Белоти, но вероятно ще бъде много критикуван заради това, че Лоренцо Инсинье така и не получи възможност за изява. Въпреки това Пароло и Ел Шаарави можеха да вкарат така чакания гол. Олсен обаче не даде топката да мине зад него и така класира тима си за Световното. В добавеното време на срещата Италия имаше претенции за дузпа, след като Андреас Гранквист игра с ръка пред своята врата. Такава обаче не последва. 

Италия - Швеция 0:0

Италия: Буфон, Бардзали, Бонучи, Киелини, Флоренци, Жоржиньо, Пароло, Кандрева (76 - Бернардески), Дармиан (63 - Ел Шаарави), Габиадини (63 - Белоти), Иммобиле 

Швеция: Олсен, Аугустинсон, Гранквист, Линдельоф, Лустиг, Ларсон, Йохансон (19 - Свенсон), Клаесон (72 - Роден) , Форсберг, Тойвонен (54 - Кийсе Телин), Берг 

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/Jb6YMqooR2c" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>