В сряда вечерта Италия излиза в контрола срещу действащия световен и двукратен европейски шампион Испания. Адзурите ще се постараят да заличат болезнените спомени от последните си няколко мача с иберийците.

Последната победа на италианците над тима от Пиринейския полуостров в официален мач е отпреди 20 г. Тогава на световното в САЩ Роберто и Дино Баджо се разписаха по веднъж за 2:1 в четвъртфиналите.

За последно пък  двата отбора се срещнаха в турнира за Купата на конфедерациите. Тогава испанците се наложиха със 7:6 след дузпи (0:0 в редовното време и продълженията), а фаталния пропуск от бялата точка направи защитникът на Ювентус Леонардо Бонучи, който прати топката в облаците.

Иначе през на Апенините още сънуват кошмари от финала на Евро 2012, когато Испания отнесе адзурите с 4:0. Любопитното е, че тогава двата тима се срещнаха и в групата, като двубоят бе напълно равностоен и завърши 1:1.

Испания отстрани Италия и на Евро 2008, когато се наложи с дузпи на четвъртфинала. Единствената победа на адзурите над иберийците в последните 20 г. е в контролата, играна в Бари през август 2011 г. Тогава Монтоливо откри за домакините, Шаби Алонсо изравни от дузпа, а в края Акуилани донесе успеха на Италия.

Като цяло балансът на силите в мачовете между големите съперници е почти равен: 10:9 победи за Италия и 13 равенства.