Скромният тим на Ейбар за първи път в историята си ще играе в испанския елит. Снощи тимът от баската провинция спечели втора поредна промоция и два кръга преди края си осигури място в Примера и вече се настройва за мачовете с Реал Мадрид, Барселона и Атлетико.  

Победата над Алавес с 1:0 гарантира една от първите 2 позиции на състава в крайното класиране на Сегунда, тъй като преднината му пред третия Лас Палмас е 7 точки. Тимът получи помощ и от Рекреативо, който победи Лас Пармас с 3:2 като гост.

„Трябва да се ощипем, за да сме сигурни, че това е реалност“ заяви щастливият президент Алекс Арансабал, след като играчите останаха на терена, за да изчакат края на мача на Канарските острови, след което се насладиха на успеха.

Създаден през 1940-а година Ейбар почти непрекъснато е в третото и четвъртото ниво на испанския футбол. Под ръководството на 38-годишния Гайска Гаритано обаче, отборът се наслаждава на сериозен прогрес и въпреки че вкара само 47 гола в досегашните 40 мача, допусна едва 27 попадния и здравата защита бе в основата на постигнатия успех.

Клубът няма дългове, но трябва да покрие всички финансови изисквания на федерацията, за да е сигурно, че ще играе в елита. Ако не успее ще бъде върнат в третото ниво.

В същото време Депортиво Ла Каруня не успя да си осигури промоция, след като падна с 1:2 на терена на Нумансия. Все пак галисийците имат нужда само от точка от оставащите два кръга, за да се завърнат сред най-добрите.