Три легенди прекратиха кариерите си след сезон 2013/14 – Хавиер Санети, Райън Гигс и Карлес Пуйол. Те вече са част от историята и се присъединяват към множеството футболисти–символи, обичани от цели поколения запалянковци.

Сайтът "Евроспорт" се допита до италианските си читатели и сглоби идеалния отбор на клубните легенди за всички времена. Съставителите признаха, че им е било крайно трудно да подберат единайсет играчи, които поне на теория биха могли да излязат заедно на терена. В крайна сметка "Евроспорт" избра схема 4-3-3, а като необходим минимум за участие определи 16 сезона, изиграни с фланелката на един и същи клуб.

Мястото на вратата зае Лев Яшин. Бъдещата легенда на Динамо (Москва) и СССР започва да работи на 12 години по време на Втората световна война. Кариерата му в московския клуб започва през 1951 г., но първоначално той играе не футбол, а хокей.

Той остава на леда две години и дори става шампион на страната, след което избира футболния тим, чиято врата брани до 1971 г. Сред успехите му личи европейската титла със състава на СССР през 1960. През 1963 г. пък Яшин печели "Златната топка". Той е единственият вратар в историята с подобно постижение.

За Хавиер Санети всичко е ясно. През 19-те сезона в Интер аржентинецът се превърна в истинска икона на терена и извън него. Да успееш да го постигнеш още по време на кариерата си е безпогрешен критерий за величие.

В сърцето на отбраната обаче бяха предпочетени двама миланисти. Франко Барези ръководеше защитата на росонерите 20 сезона, през 15 от които носеше и капитанската лента. Със знаменития номер 6 на гърба, либерото се отличаваше с невероятна техника и поглед върху играта.

Ето как го описваше легендарният журналист Джани Брера: "Притежава уникален стил, той е непреодолим, царствен защитник, на моменти безмилостен. Хвърля се към топката като истински звяр и ако се случи да не я достигне, Господ да е на помощ на противниковия играч!"

Когато Барези предаде лентата на Милан на Паоло Малдини, това беше изключително рядък случай, в който една футболна легенда бе наследена от също толкова достоен футболист и лидер. Играчът с номер 3 на гърба изкара 25 години с екипа на росонерите като ляв и централен защитник. Малдини събра удивителна колекция от трофеи както на вътрешната, така и на европейската сцена.

На левия фланг е символът на Интер Джачинто Факети. Бекът на нерадзурите от златния им период под ръководството на Еленио Ерера се превръща в еталон за съвременен краен бранител, променяйки завинаги представите за този пост. 75-те гола, които е отбелязал през своите 18 сезона говорят достатъчно красноречиво. Факети печели европейската титла с Италия през 1968 и като капитан пръв вдига трофея.

Съвременникът на Факети Джани Ривера дебютира на 15 години с екипа на Алесандрия, след което играе 19 сезона (12 като капитан) в Милан с десетката на гърба. Златното момче на италианския футбол притежава изобретателността на класически плеймейкър и головия нюх на типичен нападател (бележи 164 гола с екипа на росонерите). През 1969 г. той става първият италианец, спечелил "Златната топка".

Стивън Джерард дебютира във Висшата лига на Англия през 1998 г., но като се вземат предвид детските и юношеските формации, той е в Ливърпул още от 1987, когато е бил едва на 7 години. Символ на клуба в доброто и в лошото, Той е типичен пример за хлапе, осъществило мечтата си и превърнало се в знаме на любимия си тим.

Райън Гигс натрупа 963 мача за 24 години в Манчестър Юнайтед. Всъщност историята на съвременната Висша лига (създадена през 1992 г.) е по-кратка от невероятната му кариера, белязана от купища феноменални рекорди. Уелсецът има 13 шампионски титли и общо 37 спечелени трофея с екипа на Червените дяволи. Той е и абсолютен рекордьор по мачове в Шампионската лига със своите 151 участия.

Франческо Тоти дебютира в Серия А още през 1993 г. благодарение на Вуядин Бошков, но престоят му в Рома започва 4 години по-рано, когато става част от юношеския тим на Вълците. За 22 години той се превърна във футболиста, вкарал най-много голове в италианския елит с екипа на един-единствен отбор.

От 1998 г. той е капитан на джалоросите, за които е рекордьор по голове (290) и изиграни мачове (707). Тоти би могъл да спечели много повече трофеи в друг отбор, но подобно на Джерард сърцето му принадлежи на родния клуб.

Раул записа 16 сезона в Реал (Мадрид). За този период той стана рекордьор на Кралския клуб по мачове (741) и голове (323). Освен това той е най-добрият реализатор на белите в международни срещи (70 попадения) и №1 по голове в турнирите на УЕФА със 77 попадения (9 от които с екипа на Шалке). Кристиано Роналдо и Лео Меси го гонят по петите, но засега Раул остава ненадминат.

Алесандро дел Пиеро, подобно на Тоти, стана световен шампион през 2006 г. Той е рекордьорът по мачове и голове в историята на Ювентус (съответно 705 и 290). С екипа на бианконерите той записа 19 сезона, в 11 от които бе капитан. "Пинтурикио" е на второ място сред най-добрите италиански реализатори за всички времена със своите 345 гола в кариерата. Пред него е само Силвио Пиола с 390.

Подобно на вратарския пост, изборът за скамейката пост не можеше да бъде по-лесен. Сър Алекс Фъргюсън със своите 27 години начело на Манчестър Юнайтед е клубна легенда №1 сред треньорите. Неслучайно на 6 февруари 2012 г. Международният институт за футболна история и статистика го номинира за треньор №1 на ХХI в.

ИДЕАЛНИЯТ ТИМ НА КЛУБНИТЕ ЛЕГЕНДИ

1. Лев Яшин (Русия, Динамо М)

2. Хавиер Санети (Аржентина, Интер)

3. Паоло Малдини (Италия, Милан)

4. Джачинто Факети (Италия, Интер)

5. Стивън Джерард (Англия, Ливърпул)

6. Франко Барези (Италия, Милан)

7. Раул (Испания, Реал М)

8. Джани Ривера (Италия, Милан)

9. Алесандро дел Пиеро (Италия, Ювентус)

10. Франческо Тоти (Италия, Рома)

11. Райън Гигс (Уелс, Манчестър Юн)

Треньор: сър Алекс Фъргюсън (Шотландия, Манчестър Юн)