Испанските клубове дадоха 471,7 милиона евро за нови футболисти през това лято, изчислиха местните медии. Това е с над 60 милиона повече от миналата година. 

Не е изненада, че 84% от парите (396 милиона) бяха похарчени от грандовете, но за разлика от друг път освен Барселона и Реал, много активни бяха и шампионите от Атлетико. 

Иначе каталунците са безспорни №1, след като дадоха 167,5 милиона евро за 7 играчи, като половината сума отиде за Луис Суарес. Все пак част от парите бяха покрити от раздялата със Сеск Фабрегас и Алексис Санчес. 

Реал извади 117 милиона за петима, начело с Хамес Родригес, който струваше 80 милиона. Столичани обаче продадоха футболисти за 114 милиона, така че балансът им е доста добър. 

Изненадата дойде от Атлетико, който пръсна цели 112 милиона в стремежа да остане сред фаворитите, с което подобри значително клубния рекорд, който бе от 91 милиона през 2011-2012. На „Висенте Калдерон” пристигнаха 10 нови играчи, най-скъпият от които бе Антоан Гризман, но солидни суми бяха дадени за Марио Манджукич и Алесио Черчи. 

В същото време бяха продадени играчи за 74 милиона, така че всъщност Дюшекчиите не са били чак толкова щедри. 

Валенсия се нареди на четвърто място в подреждането с 30 милиона евро за играчи, а Севиля завърши петицата с 20. Така се оказва, че останалите 15 отбора от елита са купили футболисти за общо 25 милиона евро.