Валенсия спечели страхотна победа с 3:1 срещу Атлетико Мадрид в дербито на 7-я кръг в испанската Примера Дивисион, играно на стадион "Местая".

Домакините решиха всичко след шеметно начало и три гола до тринайстата минута. Всичко започна с нелеп автогол на Миранда, който изпревари вратаря си Моя, за да засече зрелищно с глава в собствената си мрежа.

След това Андре Гомес вкара страхотен гол след индивидуален пробив. В 12-та минута пък Николас Отаменди направи резултата класически, засичайки с глава центриране от корнер.

Марио Манджукич върна един гол, правейки добавка с глава на празна мрежа. Нещата можеха и да са по-различни, но точно преди почивката Атлетико пропусна дузпа  - Диего Алвеш улови удара на Сикейра.

Така "Прилепите" продължават без загуба от началото на първенството и поне временно излязоха начело в класирането със 17 точки, една повече от Барселона, която играе малко по-късно своя мач. За шампиона Атлетико пък това бе първа загуба и "Дюшекчиите" остават с 14 точки.


 

Мачът започна кошмарно за гостите, които си отбелязаха наистина нелеп автогол. Валенсия отправи безадресно центриране в наказателното поле, което нямаше да стигне до никой играч на домакините.

Атлетико можеше да отговори веднага, когато Хесус Гамес нанесе остър удар от границата на наказателното поле, но Диего Алвеш се хвърли и изби на голлинията, а след това Гризман от аутлинията не можа да поднесе назад към съотборник.

В следващата атака Валенсия вкара втори гол. Андре Гомес направи страхотен индивидуален пробив между няколко защитника, излезе срещу вратаря и хладнокръвно го заобиколи и от малък ъгъл опъна мрежата.

Кошмарът за "Дюшекчиите" продължи и в 12-та минута резултатът стана класически. След центриране от корнер защитата на гостите увисна и Николас Отаменди с глава заби топката в мрежата.

В 20-та минута Атлетико имаше възможност, след като Годин засече с глава пред вратата, но бе неточен.

Все пак в 28-та минута мадридчани върнаха един гол. Тиаго размени подаване с Гризман пред наказателното поле и нанесе остър удар, Диего Алвеш се хвърли и направи добро спасяване, но пръв до избитата топка стигна Марио Манджукич и направи добавка с глава.

Пет минути по-късно Атлетико поиска дузпа за игра с ръка в наказателното поле на футболист на Валенсия, но топката го изненада отблизо и определено бе неволно.

В 44-та минута обаче нова игра с ръка вече накара съдията да свири дузпа. Манджукич получи извеждащо подаване и в опита си да го спре, Гая закачи топката с протегната ръка. Интересното бе, че с изпълнението се нагърби Гийерме Сикейра, като Манджукич не скри разочарованието си. И това се оказа от ключово значение, защото ударът на Сикейра от бялата точка бе спасен от Диего Алвеш.

Второто полувреме бе доста по-спокойно, като Валенсия успешно убиваше темпото на игра. Така Атлетико не можа да наложи натиск и да притесни защитата на домакините. Манджукич се пробва с удар извън наказателното поле, но той бе слаб и не затрудни вратаря.

Валенсия имаше опасна атака, при която Пиати бе изведен по крилото и центрира по земя пред вратата, на първата греда Алкасер изпревари вратаря и засече, но от трудна позиция не уцели вратата.

В игра за домакините се появи Фелипе Аугусто и веднага се оказа на позиция за удар пред наказателното поле, но силният му изстрел бе спасен от Моя.

В игра за Валенсия се появи Софиен Фегули и за малко да се разпише веднага след влизането си на терена. Домакините имаха скоростна контра по крилото и Гая центрира към непокрития пред вратата Фегули, но той остана малко под топката и не можа да засече отблизо с глава.

При една от малкото възможности за Атлетико Манджукич отклони центриране от корнер и топката стигна до непокрития на втората греда Раул Гарсия, но той не можа да се завърти, за да нанесе хубав удар.

В самия край на мача пък Алесио Черчи вкара гол, който в първия момент бе признат от съдията. След това обаче реферът отсъди игра с ръка на италианеца при овладяване на топката. На повторенията се видя, че наистина Черчи си помага с горната част на ръката. Това му донесе втори жълт картон и съответно той бе изгонен.

 

Валенсия - Атлетико Мадрид 3:1

1:0 Миранда а.г. 6
2:0 Андре Гомес 8
3:0 Отаменди 12
3:1 Манджукич

Валенсия: Диего Алвеш, Бараган, Мустафи, Бараган, Гая, Парехо, Фуего, Андре Гомес (71 Фелипе Аугусто), Родриго, Пиати (63 Орбан), Алкасер (75 Фегули)

Атлетико Мадрид: Моя, Сикейра, Годин, Миранда, Хесус Гамес, Тиаго (72 Раул Гарсия), Габи, Коке, Туран (69 Раул Хименес), Гризман (66 Черчи), Манджукич