В момента, в който Асиер Ияраменди си тръгне официално от "Реал" и подпише с "Реал Сосиедад", футболистът ще се превърне в поредния провален трансфер в ерата "Флорентино Перес". Като оставим настрана неговите провали с треньорите и спортните директори, през своите 11 години начело на клуба президентът на Кралския клуб е привлякъл 18 играчи, които впоследствие трябваше да си тръгнат от "Сантяго Бернабеу" през задната врата, като се вземе предвид съпоставката между това, което се очакваше от тях на терена (или стойността на продажбата) сравнено с парите, които са стрували на клуба.

От общо 63-има футболисти, които Перес купи на цена от над 1 млрд. евро в двата си периода като бос, 28% са се оказали провали. От Флавио до Лукас Силва, като се мине през Мунитис, Самуел, Уудгейт, Оуен (който изкара тук само един сезон, а се очакваше да остави името си в историята), Гравесен, Сисиньо, Диого, Касано, Пабло Гарсия, Кака, Педро Леон, Каналес, Сахин, Алтинтоп и Есиен - срамният списък е дълъг.

В първата си година като президент Перес купи Флавио за 25 млн. евро и Мунитис за 13 милиона. Те бяха двама от общо 7-те футболисти, привлечени за общо 125,5 млн. евро
Нито един от тях двамата не успя да се утвърди в състава и накрая напуснаха за без пари: Флавио отиде в "Галатасарай" безплатно, след като беше под наем в Дортмунд, а Мунитис - със свободен трансфер в "Ла Коруня", след като беше преотстъпен в "Сантандер".

След 3 години на правилна трансферна политика, която почиваше на принципа на създаването на Галактическите - всеки от които беше доходоносен, Перес отново допусна грешна стъпка през 2004/2005 г. Този път впечатляващо и със замах. Той привлече Валтер Самуел за 25 млн. евро, Джонатан Уудгейт за 20 милиона и Майкъл Оуен за 12 милиона, но нито един от тях не принесе реална полза на тима. В пристъп на отчаяние Перес привлече през зимата и Томас Гравесен за 3,4 млн. евро, за да подсили полузащитата.

И бяха похарчени общо 60 млн. евро, резултат - никакъв! Уудгейт изигра само 893 минути за 2 сезона заради здравословни проблеми и накрая беше продаден на "Мидълзбро" срещу 9,6 млн. евро. Самуел беше освиркан на "Бернабеу" и беше разкаран в "Интер" за 18 млн. евро. Оуен, който беше актуален носител на Златната топка, не се оказа Галактически, каквито надежди имаше за него. Той вкара 17 гола в 45 мача и в края на краищата беше продаден в "Нюкасъл" за половината от парите, които бяха похарчени за него.

През 2005/2006 г. стана повече от очевидно, че Перес сам реди трансферите, без да се консултира с никакви експерти и че неговите преценки често са неверни. Тогава бяха похарчени още 96 млн. евро, а сред новодошлите бяха Сисиньо за 8 млн. евро, Диого за 6 милиона, Пабло Гарсия за 4,5 милиона и Антонио Касано за 5,5 милиона. Бразилският защитник беше разкаран в "Рома", уругваецът игра само в 12 мача и се оказа нежелан от феновете и от треньора, а накрая отиде в "Сарагоса". Гарсия дойде от "Осасуна", а премина в ПАОК след преотстъпване в "Селта" и "Мурсия". Касано се превърна в обект на подигравки от публиката - първо заради долното си бельо, а след това заради Фабио Капело, който първо защити нападателя, а след това го закотви на пейката. Касано вкара 5 гола за "Реал" и беше предаден на "Сампдория" на загуба с 2,2 млн. евро.

Перес подаде оставка през февруари 2006 г. след загуба от "Майорка", но се завърна през лятото на 2009 г. и поднови политиката си на привличане на "галактически" футболисти, като похарчи 225,5 млн. евро. Кристиано Роналдо и Карим Бензема се оказаха страхотен успех, но Кака се превърна в огромно разочарование след пристигането си от "Милан". Бразилецът, който спечели Златната топка през 2007 г., се бореше с контузия, с лошата си спортна форма и с липсата на увереност и се върна в Милано безплатно през 2013 г., след като струваше на "Реал" 65 млн. евро.

През 2010/2011 г., когато "Реал" наблюдаваше как "Барселона" шества победоносно в Испания и в Европа, Перес подписа със 7 нови играчи, повечето от които испанци, за общо 73 млн. евро. Сред тях бяха двама, които породиха огромни очаквания към себе си, но се оказаха безполезни и на терена, и на трансферния пазар. Педро Леон струваше 10 млн. евро, игра общо 580 минути и беше разкаран обратно в "Хетафе" на загуба от 4 млн. евро. За Серхио Каналес бяха платени 5 млн. евро, игра 523 минути и беше продаден на "Валенсия" с печалба от 2 млн. евро. Нури Сахин струваше 10 милиона, игра 640 минути и беше преотстъпен в "Ливърпул". От Хамит Алтънтоп и Микаел Есиен клубът нямаше почти никаква полза, но поне излязоха без пари, тъй като дойдоха под наем.

През това лято бяха купени Кико Касийя (6 млн. евро), Данило (31 млн. евро) и Матео Ковачич (35 млн. евро), докато Каземиро, Денис Черишев и Лукас Васкес се завърнаха, след като бяха отдадени под наем. Марко Асенсио беше привлечен през зимата, но беше оставен под наем в "Майорка". Черишев и Васкес не бяха включени в групата за мача със "Спортинг" (Хихон) в първия кръг от Примера дивисион. А междувременно Гарет Бейл, привлечен за рекордната сума от почти 100 млн. евро миналото лято, продължава да предизвиква разногласия и е предмет на спорове по трибуните на "Сантяго Бернабеу".

"АС"