Севиля стигна трети пореден финал в Лига Европа, след като се справи с Шахтьор с 3:1 на реванша и след 2:2 в първия мач стигна до битката в Базел. Така те ще срещнат Ливърпул на 18 май в битката за отличието. 

Андалусийци са най-успешният отбор в турнира, който е наследник на Купата на УЕФА, като освен през 2014 и 2015, триумфираха с отличието и през 2006 и 2007. 


На „Рамос Санчес Писхуан“ успехът не дойде лесно, но ранни голове за домакините в началото на двете полувремена до голяма степен им осигуриха успеха. 

Още в 9-ата Севиля поведе. Малишев сбърка детински, като топката се изплъзна от контрола му, Кевин Гамейро отне и се измъкна сам срещу вратаря, след което го преодоля с удар през краката. 

Попадението до голяма степен успокои домакините, докато в същото време украинците се изнервиха и набързо получиха три жълти картона. Към средата на полувремето гостите все пак заиграха по-активно в атака, но добрите положения и пред двете врати липсваха. 

В 33-ата минута Тайсън от гостите опита късмета си от дистанция и стреля нелошо, но все пак покрай вратата. При един корнер пък стражът на домакините не прецени ситуацията и се размина, но Мариано изчисти. 

В 44-ата минута обаче, Шахтьор изравни. Сърна се справи с Витоло и центрира в наказателното поле. Топката бе изчистена, но попадна в Марлос, който достави отлична топка за Едуардо, който отклони в мрежата. 

Много скоро след паузата Севиля си върна преднината. Банега се освободи отдясно от Исмайли и намери Криховяк, който пък изведе Гамейро. Французинът нямаше проблеми да преодолее Пятов и да реализира в празната врата. 

Голът сякаш съсипа Шахтьор и домакините тотално започнаха да доминират. В 58-ата минута Гамейро бе близо до хеттрика си, но ударът му със задна ножица мина встрани. Секунди след това обаче, интригата приключи. 

Витоло започна нападението и след като подаде на свободния Мариано, който овладя с първото си докосване и след това веднага стреля по диагонала, за да намери далечния ъгъл. Страхотно изпълнение за 3:1!

Украинският тим опита да реагира и стигна до няколко разбърквания и свободни удари, но без да създаде нещо кой знае какво. Преднината от два гола даваше спокойствие на Севиля и Криховяк бе близо до попадение, но не бе точен. Все пак в 73-ата минута интригата можеше и да се върне, но удар на Едуардо с глава мина покрай вратата. 

До края на се случи нищо значимо, като при една ситуация домакините имаха претенции за дузпа, но така или иначе те си свършиха работата и отново ще спорят за европейско отличие. 

Севиля – Шахтьор    3:1

1:0    Гамейро 9
1:1    Едуардо 44
2:1    Гамейро 47
3:1    Мариано 69

Севиля: Сориа, Мариано, Рами, Карисо, Тремулинас (74 Ескудеро), Криховяк, Нзонзи, Коке, Банега (89 Кристофоро), Витоло, Гамейро (82 Ибора)
Шахтьор:
Пятов, Сърна, Кучер, Ракитски, Исмайли, Малишев, Степаненко, Марлос (84 Уелингтон), Коваленко, Тайсън (76 Бернард), Едуардо (84 Бруно)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/DxOsQadAKQA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>