Един от фаворитите в седма група Испания поднови борбата в групата с очаквана обеда, като спечели с 4:1 у дома срещу Израел и остана начело в класирането с 13 точки от 5 мача. 

Класата на иберийците им помогна да постигнат закономерен триумф в Хихон и по този начин Ла Фурия остана без загуба като домакин в световни квалификации – вече 53 мача, от които 45 победи. 

Домакините доминараха и показаха повече ефективност пред вратата на съперника, който също имаше своите положения, но след като изостана с 0:3 не можеше да се надява на нещо. Израеците остават с 9 точки, губейки след 3 поредни победи. 


В състава на домакините Жулен Лопетеги направи 5 промени от предишния мач срещу Македония, като Рамос, Пике, Алба, Иниеста и Коста се завърнаха в състава. 

Първият удар бе за гостите, след като Захави стреля, но бе притиснат и прати топката в ръцете на Де Хеа. Испанците отговориха с шут на Тиаго Алкантара, който срещна напречната греда, а при добавката Витоло не успя да прати топката в мрежата. 

Веднага след това Захави бе на път да преодолее Пике, който обаче показа скорост и успя в последния момент да отклони удара покрай вратата. Гостите стояха добре, но в 13-ата минута изостанаха, след като класата на иберийците си каза думата. 

Хубава комбинация използва проблемите в защитата на Израел, като Алба изведе Силва, който реализира за 1:0. Така отборът отбеляза гол в световна квалификация у дома за 31-и пореден път. 

В 25-ата минута Алба върна лошо една топка назад и Захави можеше да накаже тази неточност, но ударът му от 25 метра премина покрай далечния ъгъл. Испанците продължаваха да доминират, но в защита не бяха убедителни и в 43-ата минута едно подаване отляво бе засечено с глава от Рафаелов, но Де Хеа показа отличен рефлекс и спаси. 

Това се оказа решаващо, защото в добавеното време на първата част домакините удвоиха аванса си. Витоло опита сякаш центриране и вратарят Марсиано бе на път да улови, но някак си допусна топката да се промуши под тялото му и да премине голлинията. 

Скоро след подновяването на играта иберийците вече водеха с 3:0. Коста, който малко преди това бе стрелял неточно, сега се справи по-добре, засичайки подаване от корнер и вкара третия гол, като отново вратарят на гостите можеше да се справи по-добре. 

В 57-ата минута отлична атака на домакините почти завърши с ново попадение. Пас на Карвахал бе свален с глава от Коста към Силва, чийто силен удар от движение разтресе гредата. 

Изглеждаше, че мачът просто ще се доиграва, но гостите стигнаха до гол в 76-ата минута. Тогава след свободен удар Гершон стреля с глава в гредата, а при добавката Рафаелов не сбърка, пращайки мощен шут в мрежата. 

В 83-ата минута Испания бе близо и до ново попадение, когато Силва бе изведен отляво, той опита да подаде вдясно, но даде малко по-силна топка и Витоло не успя да реализира. 

В 88-ата минута Иско направи победата на домакините още по-убедителна. Той получи в лявата част на наказатеното поле, бутна топката встрани с прецизен удар в близкия ъгъл оформи крайния резултат. 

Испания – Израел    4:1

1:0    Силва    13
2:0    Витоло 45
3:0    Коста 51
3:1    Рафаелов 76
4:1    Иско 88

Испания: Де Хеа, Карвахал, Рамос, Пике, Алба, Иниеста (70 Иско), Бускетс, Тиаго (63 Коке), Давид Силва, Витоло (84 Яго Аспас), Диего Коста
Израел: Марсиано, Даса, Тиби (19 Талеб Тавата), Цедек, Гершон, Натхо, Коен, Бен Хаим (64 Хемед), Айнбиндер (60 Келтиенс), Рафаелов, Захави