Президентът на Испанската футболна федерация (РФЕФ) Анхел-Мария Вияр е отстранен от поста и със забрана да изпълнява длъжността си за срок от една година след като беше обвинен в корупция и арестуван. Новината първо беше разпространена от агенциите ЕФЕ и Франс Прес, а след това и от останалите медии.

Решението на Върховния спортен съвет на Испания е предварителна и предпазна мярка, докато трае проверката и има за цел да ограничи възможностите за влияние от всички страни. Тази мярка не е окончателна и може да бъде променяна - като срок и като тежест на наказанието, в зависимост от хода на проверката.

Вияр, бивш полузащитник на Атлетик (Билбао) и испанския национален отбор, е президент на испанската централа от 29 години, както и вицепрезидент на УЕФА и ФИФА. Вияр, както и синът му Горка и още двама членове на изпълнителния комитет на федерацията, са задържани на 18-и юли по обвинения като престъпно сдружаване, незаконно присвояване на средства и фалшифициране на документи. Самият Вияр отхвърли всички подобни обвинения.

Хуан Падрон, един от другите трима арестувани заедно с Вияр, също получава една година наказание да не изпълнява управленски функции в системата на футбола. Президентът на испанската федерация изглеждаше като един от малкото от върховете, които останаха чисти след вълната от корупция и арести за машинации и кражби, като в един момент дори управляваше и УЕФА след свалянето от власт на френската легенда Мишел Платини.