Фантастичен мач на Иско помогна на Испания да срази Италия с 3:0 в ключова световна квалификация от седма група. 
 
На „Сантяго Бернабеу” полузащитникът на Реал Мадрид вкара два гола и бе навсякъде, за да вдъхнови своя тим за решаващ триумф по пътя към световното първенство догодина. Третото попадение бе дело на влезлия от пейката Алваро Мората. 
 
Иско се отчете с брилянтни действия в средата на терена и предни позиции, като на няколко пъти направи за смях Марко Верати, преодолявайки го с технични отигравания. 
 
Успехът е много важен за иберийците, които вече имат 19 точки в групата, с 3 повече от Италия 3 кръга преди края на квалификациите и на практика отборът до голяма степен е сигурен участник в Русия през 2018-а. 

В състава на домакините нямаше изявен нападател, като Марко Асенсио, Давид Силва и Иско бяха тримата в предни позиции. Италианците изглеждаха доста офанзивни с Инсине, Имобиле и Белоти в атака. 

 
Домакините овладяха инициативата в началото и притиснаха опонента, макар и да не могат да създадат кой знае какви ситуации. Създаваше се обаче усещане за натиск и след неточен удар на Рамос от свободен удар, домакините поведоха. 
 
Бонучи извърши нарушение като спъна Асенсио, като в ситуацията можеше дори и да бъде изгонен. Иско завъртя топката над стената и не остави шансове на Буфон за 1:0. 
 
Италианците можеха да възстановят равенството в 21-ата минута, когато Кандрева центрира отдясно, а Андреа Белоти засече с глава, но Давид де Хеа показа отличен рефлекс и спаси. 
 
Играта се поизравни, но италианците не можеха да стигнат до нови опасности. В същото време домакините останаха опасни и в 40-ата минута нанесоха нов удар. Иско получи пред наказателното поле, финтира и с левия крак прати топката до гредата, за да направи 2:0 и да постави отбора си на отлична позиция, за да спечели мача. 
 
Италианците пропуснаха да върнат интригата в началото на второто полувреме. Първо удар на Инсине от добра позиция бе спасен от Де Хеа, а при добавката Кандрева стреля безкрайно неточно. Малко след това Белоти с глава от близко стреля над целта. 
 
Иско пък продължаваше да блести за домакините и в 68-ата минута изведе Карвахал на чиста позиция отдясно, но опита да прехвърли Буфон не бе успешен, като 39-годишната легенда се отчете с великолепно спасяване. 
 
При този развой на събитията Лопетеги пусна и Алваро Мората и той окончателно реши мача. При контра нападателят размени пасове със спринтиралия Серхио Рамос, който даде фантастичен пас по земя и Мората от близко разстояние нямаше как да пропусне и реализира 10-ия си гол за отбора. 
 
До края мачът се доиграваше, а имаше време и Давид Вия да се завърне и да запише участие в последните минутки под бурните аплодисменти на феновете. 
 
Испания – Италия 3:0
 
1:0 Иско 13
2:0 Иско 40
3:0 Мората 76
 
Испания: Де Хеа, Карвахал, Рамос, Пике, Алба, Бускетс, Коке, Иниеста (72 Мората), Силва, Иско (89 Вия), Асенсио (78 Саул)
Италия: Буфон, Дармиан, Бардзали, Бонучи, Спинацола, Де Роси, Верати, Кандрева (70 Бернардески), Инсине, Имобиле (78 Габиадини), Белоти (70 Едер)