Световната федерация по футбол (ФИФА) може да изключи Испания от международните футболни турнири, в това число и да ги лиши от участие на Световното първенство в Русия догодина, заради политическата криза в страната, съобщава вестник Марка.

Това може да се случи, ако Испания загуби Каталуния, която се стреми към отделяне, а заради откъсването на тази провинция се очаква местните клубове и основно ФК Барселона да напуснат Ла Лига. Подобно решение, което не е на Футболната федерация на Испания, се смята за намеса на политиката във футбола и се наказва с отстраняване на страната за определен период от време.

Испанският национален отбор в момента води в своята квалификационна група и се нуждае от 4 точки от последните си два мача, за да си гарантира директно класиране за Мондиал 2018 в Русия. На 2-о място е Италия, която ще играе бараж, ако така се запази подреждането.

Референдумът за евентуалното отделяне на Каталуния от Испания е днес, а самата централна власт в Кралството го смята за незаконен. Напускането на испанското първенство от Барселона е въпрос, който се коментира от медиите още от самото начало на тенденциите за организиране на плебисцита. Преди дни дори се появиха информации, че Блаугранас може да играят както във френската Лига 1, така и в английската Висша лига дори.