Украйна и Полша са използвали подкуп, за да получат домакинството на Евро 2012 г., пише "Гадзета дело спорт". Двете държави се пребориха с конкуренцията на Италия и Хърватия-Унгария за да получат първенството. Тези три кандидатури стигнаха до финала. Италия изглеждаше фаворит, но накрая се оказа, че за Украйна и Полша има 8 гласа, за Италия - 4, а за третата кандидатура - нито един.

Бившият президент на федерацията на Кипър Спирос Марангос даде голямо интервю пред "Гадзета дело спорт". Той твърди, че е използван подкуп, за да може Украйна и Полша да получат домакинството. Дори заяви, че има доказателства.

Според Марангос от 2 години е известил УЕФА и Мишел Платини за фактите. Той обаче е отказал да прати на европейската централа доказателствата, ако хора на УЕФА не отидат в Кипър. Гласуването за Евро 2012 г. бе в Кардиф през 2007 г. Според Марангос има поне 4 от членовете на изпълнителния комитет, който гласува домакинството, които са получили подкуп.

Марангос говори преди време и пред "Зюддойче Цайтунг". В крайна сметка УЕФА задейства публично процедурата по получаване на доказателствата. Кипърецът каза, че няма да покаже публично доказателствата, защото с това ще изложи живота на свидетелите.

"Преди 18 април 2007 г., когато бе вотът, започнаха странни движения. Знаех, че Игор Суркис има една цел - да вземе Евро 2012 за Украйна. И започнах да се информирам", заяви Марангос пред "Гадзета дело спорт".

"Имам трима свидетели за подкупите. Единият следеше въвлечените хора, а другите може да потвърдят сумите платени след вота в Кардиф. Членовете на УЕФА, които са замесени са четирима. Единият получи 3,15 млн. евро. Останалите взеха по 2 млн. Платени бяха общо 9,15 млн. Знам, че в Германия дори се говори за пети човек, но за него нямам доказателства", допълни Марангос.

"Как са платени парите? Знам със сигурност, че единият подкуп от 3,15 млн. е бил напъхан в огромен плюшен котарак. Какви са доказателствата? Имам три документа. Единият е достатъчен, за да се открие разследване".

Кипърецът признава, че не се страхува от това, което разкрива. "Не се страхувам. Искам да се разкрият нещата. Но се страхувам за съпругата, децата, приятелите, свидетелите, адвокатите и дори за вас журналистите".

"Бях готов да ида в Женева при УЕФА, но от централата отмениха срещата. Готов съм да дам доказателствата тук в Кипър, само в присъствието на моя адвокат и един човек от правителството".

Гласувалите за домакинството:
Мишел Платини (Франция)
Джефри Томпсън (Англия)
Анхел Мария Вияр (Испания)
Герард Майер-Форфелдер (Германия)
Манос Лефкаритис (Кипър)
Жилберто Мадаил (Португалия)
Шенес Ерзик (Турция)
Матю Спренгерс (Холандия)
Пер-Равл Омдал (Норвегия)
Йозеф Мифсуд (Малта)
Вячеслав Колосков (Русия)
Мирча Санду (Румъния)

Заб. Франко Караро (Италия) и Игор Суркис (Украйна) не гласуват, защото са от заинтересованите страни.