Испанското първенство няма да е единственото този сезон, което няма да започне навреме заради стачка. Същото се очертава и за Серия А. Италианското калчо трябваше да стартира този уикенд, но почти сигурно това няма да се случи. Причината е стачка на футболистите относно липсата на колективен трудов договор.

До момента липсва договорка между Профсъюза на играчите и клубовете. Днес има последна среща на двете страни и ако не бъде постигнато споразумение, първия кръг в Серия А няма да се състои.

"В настоящото положение е много трудно да бъдем оптимисти. Ситуацията е много трудна", заяви президентът на футболната федерация Джанкарло Абете.

Само двама от президентите на футболните клубове на Серия А, бяха склонни за договорка с футболистите - тези на Каляри и на Сиена. Всички останали се обявиха против подписването на колективния трудов договор в този вид, в който искат футболистите.

Причините за отказа са две. Клубовете искат да бъде позволено на треньорите да изваждат от отбора нежелани футболисти, които да тренират отделно, а също така играчите да плащат такса "солидарност" в зависимост от заплатата им. За най-скъпоплатения играч в Серия А - Златан Ибрахимович тази такса ще бъде около 400 000 евро от неговите 9 млн. на сезон.

"В такъв вид договора няма да бъде подписан, ако не бъдат включени тези две клаузи в него", обяви президентът на футболната лига Маурицио Берета. Играчите искат договора да бъде подписан преди началото на сезона, но това няма да стане и те започват стачка.

Миналият сезон играчите на два пъти насрочваха дати за стачка, но в последствие до такава не се стигаше, заради устни договорки. Сега футболистите са непреклонни.

Това ще бъде втората стачка на играчите в историята на Серия А. Първата бе през 1996 г. Тогава една от причините бе влизането в сила на Закона Босман.