Борусия Дортмунд - Байерн Мюнхен, мач от 30-тия кръг на германската Бундеслига. Стадион "Сигнал Идуна Парк", 21.00 часа българско време.


Вероятни стартови състави:

Борусия Дортмунд:  Вайденфелер, Суботич, Хумелс, Шмелцер, Пишчек, Кел, Гюндоган, Блажиковски, Кагава, Гроскройц, Левандовски

Байерн Мюнхен: Нойер, Бадщубер, Боатенг, Алаба, Лам, Швайнщайгер, Кроос, Рибери, Робен, Мюлер, Гомес


Прогноза на Gol.bg:

Супердербито на сезона противопоставя шампиона на страната Борусия Дортмунд на рекордьора по титли в Бундеслигата Байерн Мюнхен. Домакините се намират в серия от 3 поредни победи срещу своя именит съперник и при нова победа ще изравнят рекорд на Вердер Бремен за 4 поредни успеха над баварците.

Гостите ще разчитат на своя мотор в средата на терена Бастиан Швайнщайгер, който вече е напълно възстановен. Същото обаче не се отнася за звездата на Борусия Марио Гьотце, който няма да започне срещата като титуляр.

В момента Байерн се намира в страховита спортна форма, но не е за пренебрегване участието на тима в Шампионската лига и задаващите се гладиаторски сблъсъци с Реал Мадрид. От Мюнхен дори си позволиха да говорят, че титлата в Германия остава на заден план през тази година.

В началото на сезона Байерн имаше преднина от 7 точки пред своя днешен съперник, след това двата отбора си смениха местата и Дортмунд дори повече с цели 8 пункта. Днешната разлика от три точки обаче дават възможност на Байерн да се върне на върха при евентуална победа и по-добра голова разлика.

За отбелязване е, че Байерн и Дортмунд имат общо 129 точки до момента през сезона. Само през сезон 1971/72 първите два тима в класирането са имали повече точки - Байерн и Шалке.

Борусия е без загуба вече 23 двубоя, а гостуващия състав започва срещата след 9 поредни победи. Мнозина се питат дали головата разлика може да реши шампиона. В историята на Бундеслигата това се е случвало 6 пъти, за последно преди 12 години. В полза на Байерн...

Доста любопитна статистика: през пролетта играчите на Байерн тичат средно по 114.9 километра на мач, за разлика от средното 110.4 км през есента. В Дортмунд са станали "по-бавни": момчетата на Клоп са тичали по 119.6 километра на мач през първата половина на сезона, а сега си позволяват "само" по 116.7 км средно. В първия шампионатен двубой между съперниците в Мюнхен баварците са изминали 110.9 километра, а гостите - невероятните 121.4 километра!

Нападателят на Байерн Марио Гомес (25 попадения) е най-добрият реализатор на тима от 38 години през този сезон след 29 кръга. Дортмунд не остава по-назад: Левандовски (19 попадения до момента) строши 30-годишен клубен рекорд по отбелязани голове.

В последните 7 мача между двата тима Дортмунд винаги повежда с 1:0. В същото време когато Байерн поведе срещу Борусия като гост, почти винаги печели. Изключение прави крушението на мюнхенци с 3:6 през 1967 година.

На свой терен Борусия има 13 победи и 12 загуби срещу опонента си от 32 изиграни двубоя, при голова разлика 64-59 в полза на настоящия първенец на страната. Домакините ще разчитат на вярната си публика и серията от победи срещу съперника. гостите - на по-добрата си спортна форма и жаждата за реванш. Ще заложим на бойко равенство, което ще е от по-голяма полза на Дортмунд.

Резултат:  Борусия Дортмунд - Байерн Мюнхен  2:2