След два късни гола в последните пет минути Евертън и Нюкасъл завършиха при драматично равенство 2:2 в последния мач от 4-я кръг на английската Висша Лига, игран на стадион "Гудисън Парк".

Двата тима изиграха страхотен мач, който дълго ще се помни. "Карамелите" надиграха "свраките", но до почивката водеха само с 1:0 след гол на Лейтън Бейнс.

На почивката в игра за Нюкасъл влезе Демба Ба и почти веднага изравни резултата. Евертън обаче отново вдигна оборотите и гол на Фелаини неправилно бе отменен заради засада. Малко по-късно Аничебе с глава засече и топката мина голлинията, но съдията не видя това и не отсъди гол.

В 87-та минута отново Аничебе все пак вкара за 2:1 и домакините мислеха, че са стигнали до трудна победа. В 90-та минута обаче Демба Ба вкара втория си гол и измъкна равенството за Нюкасъл.



Евертън натисна своя съперник от самото начало и още във втората минута Маруан Фелаини засече опасно между двама защитници ниско центриране на Кевин Миралас. Стив Харпър направи добро спасяване, а Никита Йелавич направи добавка от голлинията, но голът правилно бе отменен поради засада.

Малко по-късно много активният Лейтън Бейнс проби в наказателното поле и поднесе назад към Стивън Пиенаар, но той от чиста позиция около точката на дузпата стреля много нескопосано.

В 15-та минута обаче нова комбинация между двамата доведе до откриване на резултата. Бейнс тръгна от крилото и подаде на Пиенар пред наказателното поле, той му върна топката и крилото на Евертън на скорост изскочи сам срещу вратаря, след което го прониза със силен удар по земя.

Евертън продължи да доминира и Миралас отправи много опасен шут от 20 метра много близо до страничната греда. След това отново бившият голмайстор на Олимпиакос показа техника в наказателното поле и накрая отправи удар със завъртане, но Харпър спаси.

В 27-та минута Нюкасъл можеше да изравни по много лесен начин. След центриране от фаул защитата на Евертън на два пъти изчисти лошо топката и накрая тя попадна на непокрития на пет метра пред вратата Папис Сисе, но той от воле стреля покрай страничната греда.

В атаките на "карамелите" се включваше дори и централният защитник Фил Джагиелка и негов удар по земя от границата на наказателното поле облиза страничната греда от външната страна.

При едно от редките положения на Нюкасъл Сантон навлезе в наказателното поле и поднесе назад, там топката направи двоен рикошет между Върнан Анита и Джагиелка и изненада Тим Хауърд, но Лейтън Бейнс изчисти от голлинията.

Три минути преди почивката непримиримо пресиране от страна на Пиенар доведе до отнемане на топката и опасна атака за Евертън, но халфът се полакоми сам да завърши акцията вместо да подаде на непокрития Леон Осман и стреля неточно покрай вратата.

На полувремето мениджърът на Нюкасъл Алън Пардю пусна в игра Демба Ба на мястото на Стефан Марво. И това веднага даде резултат, тъй като нападателят изравни резултата. Това стана след като Евертън загуби топката в център на терена, Ба получи пред вратата и стреля през краката на Джагиелка и застаналия на лоша позиция Хауърд се оказа безпомощен.

Малко след това Ба отправи нов удар - с глава след центриране на Хатем Бен Арфа, но топката му дойде леко висока и той не успя да я насочи към вратата.

В 60-та минута Пиенар игра добре и изведе Фелаини очи в очи с вратаря, белгийският национал вкара топката в мрежата, но голът неправилно бе отменен заради засада.

На другия край на терена Папис Сисе опита атрактивен удар от воле със завъртане, след като получи параболичен извеждащ пас зад защитата, но не уцели вратата.

Евертън продължи да е по-активният отбор и удар на Леон Осман от петнайсетина метра мина близо до вратата.

В 78-та минута втори редовен гол на домакините не бе зачетен. След центриране в наказателното поле първо Джагиелка игра с глава, а след това Виктор Аничебе направи добавка и въпреки намесата на Харпър топката премина голлинията. Съдията обаче не видя това и не отсъди гола.

Нюкасъл за малко да се възползва бързо от това, тъй като при контраатака Бен Арфа бе изведен на чиста позиция сам срещу вратаря, но Хауърд спаси удара му.

Три минути преди края на редовното време Евертън най-накрая стигна до гол, който бе признат. Аничебе бе намерен в наказателното поле, но бе с гръб към вратата и зад гърба му имаше защитник. Въпреки това той гардира добре топката, а след това със завъртане нанесе неспасяем удар.

Радостта на домакините бе голяма, но тя трая прекалено кратко, тъй като в 90-та минута Нюкасъл изравни. Влезлият като резерва Шола Амеоби се пребори за едно центриране пред наказателното поле и така изведе Демба Ба сам срещу вратаря, Хауърд скочи като хандбален страж, но Ба просто чукна топката леко под него и тя агонизиращо бавно се търкулна в мрежата.


Евертън - Нюкасъл 2:2

1:0 Бейнс 15
1:1 Ба 47
2:1 Аничебе 87
2:2 Ба 90

Евертън:
Хауърд, Хибърт, Джагиелка, Дистен, Невил, Бейнс, Осман, Пиенаар, Фелаини, Йелавич (44 Аничебе), Миралас (83 Найсмит)

Нюкасъл: Харпър, Сантон, Уилямсон, Пърч, Стивън Тейлър, Кабай (90 Бигиримана), Анита, Гутиерес, Бен Арфа, Марво (46 Ба), Сисе (80 Амеоби)