Един от фаворитите за крайния успех в турнира за Купата на Африканските нации - Гана, започна участието си в надпреварата с изключително сериозна издънка.

"Черните звезди" завършиха при равенство 2:2 срещу ДР Конго и пропуснаха да вземат лесни три точки в тази среща.

Мачът между двата отбора бе от Група "Б" на турнира и се игра на стадион "Нелсън Мандела" в Порт Елизабет.

В състава на ганайците личаха имената на Асамоа Гиян, Квадво Асамоа и Емануел Баду, докато в тима на конгоанците най-сериозното име бе Диумерси Мбокани, който прави фурор с екипа на Андерлехт.

Срещата започна малко изненадващо по-силно за конгоанците и в 13-ата минута аутсайдерът в този мач стигна до прекрасна голова ситуация.

Мпуту пусна страхотен пас към Ломано Трезор Луа-Луа, но последният нацели напречната греда, вместо да вкара кълбото във вратата.

Няколко минути по-късно "Леобардите" имаха пред себе си нова голова възможност. Мбокани стигна аутлинията и подаде към Мпуту, но неговият удар бе неточен.

Постепенно обаче ганайците напипаха точния ритъм в играта си и започнаха да създават интересни голови ситуации.

Пет минути преди края на полувремето Гана стигна до попадение, с което откри резултата.

Халфът на Удинезе Емануел Баду вкара първия гол от началото на турнира за Купата на Африка. 

В ситуацията Квадво Асамоа направи хубава двойна комбинация с Асамоа Гиян, след което първият пусна топката към Баду, а полузащитникът отклони кълбото към вратата.

До края на полувремето не се стигна до повече голове и резултатът се запази при минимален аванс за "Черните звезди" на почивката.

Само пет минути след почивката обаче ганайците удвоиха преднината си, като този път голът бе дело на Квадво Асамоа. 

Той засече много хубаво центриране на Мубарак и реализира. Стражът на конгоанците игра с топката и тя нацели гредата, но въпреки това влезе във вратата му.

Конгоанците обаче не се предадоха и в 53-ата минута намалиха изоставането си след гол на Мпуту. Той бе изведен от съотборника на Гара Дембеле във Фрайбург - Макиади, и технично би покрай вратаря, за да реализира.

В 69-ата минута Мбокани бе фаулиран от Амакинко в наказателното поле и реферът отсъди дузпа за Конго, която бе реализирана от самия Мбокани.

Той изравни резултата на 2:2. До края на мача и двата тима имаха хубави положения за гол, но повече попадения не паднаха.