С късен гол на Паулиньо пет минути преди края Бразилия постигна трудна победа с 2:1 над Уругвай на полуфиналите на турнира за купата на Конфедерациите.

Селесао имаше леко превъзходство през по-голямата част от мача, но се затрудни сериозно със създаване на голови положения. В началото на мача пък Уругвай пропусна дузпа чрез Диего Форлан.

Все пак домакините откриха резултата пет минути преди почивката чрез Фред, който направи добавка отблизо.

В началото на второто полувреме обаче Единсон Кавани изравни след грешка на Тиаго Силва и урусите изглеждаше, че ще стигнат до заслужено равенство и продължения. Тогава обаче Паулиньо вкара с глава след центриране от корнер и класира тима си за финала.

Там Бразилия ще спори с победителя от другия Испания и Италия. Ако победи, тимът на Фелипе Сколари ще спечели 3-та поредна и общо 4-та титла в този турнир.



Мачът започна с минута мълчание в памет на Марк-Вивиен Фое, който почина на тази дата преди десет години на мача между Камерун и Колумбия също в турнира за купата на Конфедерациите.

След това обаче и двата отбора показаха много накъсана игра, без да създават нищо опасно пред двете врати. Първата интересна ситуация обаче доведе до дузпа в полза на Уругвай. След центриране от корнер Давид Луис хвана Диего Лугано за фланелката и пред очите на съдията не спря да го дърпа, докато не го събори на земята. Нарушението бе очевидно.

Уругвай обаче не се възползва от това, тъй като Жулио Сезар спаси удара на Диего Форлан и до страничната греда изби в корнер.

Последва период с доста физически единоборства, които от своя страна попречиха на добрия футбол. Едва в 27-та минута Бразилия имаше положение, когато Хълк и Оскар размениха двойно подаване, но от добра позиция в наказателното поле нападателят на Зенит стреля ужасно неточно.

Малко след това пък Уругвай имаше възможност, когато топката бе поднесена пред наказателното поле за Форлан и той нанесе опасен удар, но покрай сглобката на гредите.

Двубоят продължи без опасни атаки, но пет минути преди почивката Бразилия изненадващо откри резултата. Паулиньо даде чудесен дълъг пас към Неймар, който овладя на гърди в наказателното поле и от малък ъгъл стреля към вратата. Муслера отби топката, но тя отиде право към връхлитащия Фред, който от точката на дузпата направи добавка на опразнената мрежа.

Само две минути след началото на второто полувреме обаче Уругвай изравни. Луис Суарес опита да навлезе в наказателното поле през сгъстената защита на Бразилия, но макар да загуби топката първо Давид Луис изчисти в тялото на съперник, а след това Тиаго Силва необяснимо практически подаде към Единсон Кавани, който с бърз диагонален удар намери далечния ъгъл на вратата.

Това отвори леко мача, макар зрелището да не бе такова като в мача между Бразилия и Италия. Най-активен на терена бе Хълк. Първо той падна за дузпа в наказателното поле, но единоборството със защитник бе чисто. След това изстреля истински снаряд от пряк свободен удар от над 30 метра и Муслера едва успя да боксира в корнер. Накрая след центриране в наказателното поле Хълк опита удар със задна ножица, но топката му дойде неудобна и той би високо над гредата.

За Уругвай Луис Суарес засече остро с глава центриране от фаул и Жулио Сезар имаше късмет тя да мине над гредата, тъй като бе от близко разстояние и вероятно нямаше да може да спаси.

В средата на полувремето в игра за Бразилия влезе Бернард. И 20-годишният халф веднага се отличи с точно центриране към Фред в наказателното поле, който засече от въздуха, но не уцели вратата. Луис Густаво пък бе точен с удар от дистанция, но не можа да затрудни Муслера.

Бразилия продължи да води играта в половината на съперника, но в 79-та минута Уругвай можеше да нанесе удар. Кавани финтира защитник пред наказателното поле и след това стреля, топката рикошира в друг бранител и мина опасно близо покрай страничната греда до застиналия на място Жулио Сезар.

Мачът вървеше към закономерно равенство. Пет минути преди края на редовното време обаче Бразилия вкара решителен втори гол. След центриране от корнер Паулиньо надскочи Касерес на втората греда и отблизо засече с глава в мрежата зад лошо ориентирания Муслера.

Бразилия - Уругвай 2:1

1:0 Фред 41
1:1 Кавани 48
2:1 Паулиньо 86

Бразилия: Жулио Сезар, Дани Алвеш, Тиаго Силва, Давид Луис, Марсело, Луис Густаво, Паулиньо, Оскар (73 Ернанеш), Хълк (65 Бернард), Неймар, Фред

Уругвай: Муслера, Касерес, Лугано, Годин, Перейра, Аревало, Гонсалес (83 Гаргано), Родригес, Суарес, Форлан, Кавани