Хърватия и Сърбия завършиха при резултат 1:1 световната квалификация помежду си от група А на зона Европа. По този начин "шахматистите" си гарантираха минимум втората позиция, а тимът на Синиша Михайлович окончателно отпадна от борбата за място на Мондиал 2014 в Бразилия.

На стадион "Цървена звезда" в Белград феновете на домакините посрещнаха с бурни освирквания всяко едно разиграване, при което хърватите задържаха топката малко по-дълго. В 3-тата минута Лазар Маркович нахлу в наказателното поле на гостите и падна след съприкосновение с Йосип Шимунич, но реферът от Германия Феликс Брих не посочи бялата точка.

Три минути по-късно след триково изпълнение на корнер от страна на Зоран Тошич Филип Джуричич пропусна за Александър Митрович, който уцели десния страничен стълб на вратата, пазена от Стипе Плетикоса. Избраниците на Синиша Михайлович продължиха да бъдат по-активният отбор и в 17-тата минута стражът на "шахматистите" трябваше да се намесва след изстрел на Тошич, Митрович пък не успя да се добере до избитото кълбо.

По-нататък и Бранислав Иванович опита късмета си, а в 27-мата минута Тошич отново центрира добре от ъглов удар и Матиа Настасич отправи неточен изстрел с глава. Халфът на ЦСКА Москва не спираше да тормози хърватската отбрана с хубавите си изпълнения на статични положения, като от малък ъгъл можеше да вкара впечатляващ гол от фаул, ала топката излезе в аут.

Пет минути преди края на полувремето Джуричич и Митрович направиха нови пропуски. Така през първата част не паднаха попадения, като трябва да се отбележи, че тимът на Игор Щимац не нанесе нито един удар към вратата на Владимир Стойкович. Сърбите обаче не можаха да се възползват от неубедителното представяне на хърватския състав.

Противно на всякаква логика, в 53-тата минута Дарио Сърна изведе Марио Манджукич с перфектен пас и нападателят на Байерн Мюнхен откри резултата. Гостите бяха невероятно ефективни – един точен изстрел, един гол. Домакините реагираха като ужилени и се хвърлиха в предни позиции. В 58-мата минута Маркович пробва да изненада Плетикоса, но само видя как кълбото минава покрай вратата.

В 66-тата минута включилият се от резервната скамейка Миралем Сюлеймани центрира от фаул и Митрович изравни с глава. Петнадесет минути преди изтичането на редовното време сръбската репрезентация остана с десет души на терена, понеже Неманя Матич получи втори жълт картон за фаул срещу Вукойевич. Секунди след това Щимац пусна в игра още един нападател – Никица Йелавич.

В 80-тата минута обаче и "шахматистите" останаха с десет футболисти на игрището. Шимунич извърши изключително груб фаул срещу откъсващия се Сюлеймани и реферът не се поколеба да покаже червен картон на защитника. Нарушението на бранителя накара поуспокоилата се публика отново да се развълнува.  

Четири минути след това "златната резерва" за Сърбия Сюлеймани напредна отляво и центрира, Митрович пак стреля с глава, но Плетикоса се беше позиционирал отлично и спаси. В заключителните минути на двубоя сърбите положиха много усилия, но така и не успяха да стигнат до победно попадение и вече окончателно стана ясно, че няма да участват на Световното първенство в Бразилия.


Сърбия – Хърватия 1:1

0:1 Манджукич 53
1:1 Митрович 66

Червени картони:
Матич 75; Шимунич 80

Сърбия:
Стойкович, Иванович, Суботич, Настасич, Коларов, Фейса, Матич, Тошич (Сюлеймани – 56), Джуричич (Тадич – 56), Маркович (Петрович – 79), Митрович

Хърватия:
Плетикоса, Шимунич, Чорлука, Ловрен, Сърна, Модрич, Вукойевич, Ракитич (Йелавич – 77), Едуардо (Ковачич – 63), Олич (Перишич – 57), Манджукич