Италия победи Чехия с 2:1 в световна квалификация от група Б на зона Европа и по този начин се класира за Световното първенство в Бразилия през 2014-та година. С двадесет точки и два мача преди края "адзурите" са недостижими на върха в групата, в която е и България. Към момента именно  "лъвовете" са втори, с тринадесет точки.

На "Ювентус Стейдиъм" в Торино гостите изненадващо поведоха в 19-тата минута, като гола отбеляза Либор Козак, играч, който е добре познат на италианската публика заради престоя си в Лацио. До края на първото полувреме Марио Балотели направи три-четири сериозни пропуска, но преди почивката попадение в полза на домакините не падна.

След паузата момчетата на Чезаре Прандели с нови сили се устремиха към чешката врата и усилията им бяха възнаградени. В 51-вата минута след центриране от корнер Джорджо Киелини се разписа с глава, а три минути по-късно Балотели от дузпа оформи крайното 2:1 в полза на тима от Апенините.



Преди началото на двубоя италианците отбелязаха факта, че Джанлуиджи Буфон записва своя мач номер сто тридесет и шест с националната фланелка. Това означаваше, че станалият вече легендарен 35-годишен вратар изравняваше рекорда на Фабио Канаваро, и то – на стадиона на своя клубен тим, "Ювентус Стейдиъм".

В първите минути на срещата Италия се опита да установи натиск, но не стигна до интересно положение пред вратата на Петер Чех. Вместо това в 9-тата минута Теодор Гебре Селасие стреля неточно от далечна дистанция. Три минути по-късно обаче Марио Балотели беше много близо до гол, след като се възползва от грешка на Марек Сухи. От удобна стрелкова позиция нападателят на Милан не успя да преодолее Чех.

В 19-тата минута избраниците на Михал Билек откриха резултата. Петер Ирачек напредна отляво и центрира за Либор Козак, който заби топката в мрежата зад Джанлуиджи Буфон. Последваха невероятни пропуски на Балотели. Първо от близко разстояние 23-годишният футболист уцели напречната греда, а после след изстрел на Антонио Кандрева Чех не съумя да улови кълбото, но и Балотели не можа да намери очертанията на вратата.

В 27-мата минута след центриране отляво централният нападател на домакините за пореден път беше неточен. "Адзурите" не можеха да повярват, че въпреки превъзходството си и ситуациите пред чешката врата, гостите продължаваха да водят. Пропуските на Балотели сякаш нямаха край. В 36-тата минута той отново отправи изстрел, този път с глава, ала Чех спаси.

Четири минути преди почивката Рикардо Монтоливо нанесе шут от далечна дистанция, обаче прати топката в аут. Преди това Томаш Росицки получи травма и трябваше да бъде заменен от Даниел Коларж. По-нататък Кандрева също тества вниманието на Чех, а в последните секунди от първата част чехите сътвориха великолепна комбинация и само липсата на късмет попречи на Козак да отбележи второто си попадение в срещата.

Веднага след паузата момчетата на Чезаре Прандели се хвърлиха в предни позиции и Балотели почти мигновено след изпълнението на център опита да се реваншира за пропилените шансове, Чех обаче отново беше непробиваем. Но в 51-вата минута логичното се случи и Италия най-накрая изравни. След центриране от корнер Джорджо Киелини се измъкна от опеката на Томаш Сивок и вкара с глава.

Само две минути след това Балотели се строполи в наказателното поле на Чехия след съприкосновение с Гебре Селасие и реферът от Швеция Йонас Ериксон посочи бялата точка. Потърпевшият състезател реализира 11-метровия удар и така "скуадра адзура" беше на около четиридесет минути от класиране на световно първенство.

Селекцията на Билек пробва да реагира бързо, но в 67-мата минута Ирачек, който проби в домакинската половина, шутира право в Буфон, а преди това Коларж стреля покрай вратата. Изстрел на Козак пък беше блокиран. Гостите със сигурност съжаляваха за големия си пропуск в самия край на първото полувреме.

Около петнадесет минути преди края на двубоя при един въздушен сблъсък Козак разби главата на Мануел Паскуал и Анджело Огбона трябваше да замени играча на Фиорентина, който беше изнесен на носилка. В 81-вата минута Кандрева отправи шут, след като топката беше изчистена от чешката отбрана, в крайна сметка кълбото излезе в аут.

Минута преди изтичането на редовното време Коларж си изкара втори жълт картон след нарушение срещу Балотели и трябваше да напусне терена преждевременно. Повече попадения в мача така и не паднаха. Италия победи и се класира за Мондиал 2014 в Бразилия. 


Италия – Чехия 2:1

0:1 Козак 19
1:1 Киелини 51
2:1 Балотели 54 (д)

Червен картон: Коларж 89

Италия: Буфон, Киелини, Бонучи, Маджо, Паскуал (Огбона – 78), Де Роси, Пирло, Монтоливо (Мота – 86), Кандрева, Джакерини (Освалдо – 46), Балотели

Чехия: Чех, Сухи, Сивок, Гебре Селасие (Рабушич – 77), Лимберски, Прохазка, Ирачек, Плашил, Дарида (Ванек – 55), Росицки (Коларж – 38), Козак