Белгия се класира на световни финали за първи път от 2002 г. насам, след като победи с  2:1 Хърватия като гост.

Червените дяволи си осигуриха успеха още през първото полувреме, когато Ромелу Лукаку вкара два гола. Резервата Нико Кранчар върна един гол преди края, но това бе всичко, до което домакините стигнаха

Белгийците имат 8 победи и 1 равенство и водят с 8 точки пред Хърватия кръг преди края. Ромелу Лукаку реши всичко с два чудесни гола преди паузата. В 15-ата минута Дефур го изведе сам срещу вратаря и нападателя на Евертън само заобиколи Плетикоша и вкара в празната врата.

В 38-ата минута Белгия направи образцова контраатака и Лукаку пробяга цялата половина на Хърватия с топка в краката, за да вкара за 2:0. След паузата Куртоа направи някои спасявания, а голът на хърватите реализира Нико Кранчар с мощен удар. Шахматистите ще трябва да се задоволят с участие на бараж.

Така Белгия ще играе на световни финали за първи път от 2002 г. насам. Тогава настоящият селекционер Марк Вилмоц беше в тима на Червените дяволи. Вилмоц се превръща в едва втория белгиец участвал на световно като играч и треньор след Пол ван Химст.



Белгия се нуждаеше само да не загуби от Хърватия, за да се класира на Мондиал 2014. Дяволите имаха 22 точки след 7 победи и едно равенство до момента. Хърватите изоставаха с 5 точки от лидера и бяха на втората позиция.

В последните седем срещи във всички турнири Белгия имаше 6 победи и едно равенство. Хърватите пък загубиха последните две срещи у дома - срещу Шотландия в квалификациите и срещу Португалия в контрола.

Селекционерът на Хърватия Игор Щимац направи някои изненадващи избори. Титуляри започнаха Шиме Вършалко, Ковачич и Перишич. Манджукич водеше атаката. Белгийците започнаха с Ромелу Лукаку в атака, а зад гърба му бяха Азар, Фелайни и Де Брюин.

Мачът започна с минута мълчание в памет на починалия Влатко Маркович. Бившият президент на хърватската футболна федерация почина на 76-годишна възраст.

Първото положение в мача бе за домакините. Ракитич проби отляво и подаде от аутлинията към Перишич, който стреля, но неточно. Домакините бяха много активни в началото, особено по фланговете с Ракитич и Вършалко, които бяха много активни.

Точно когато Хърватия доминираше, Белгия поведе. Перишич сбърка елементарно подаване в средата на терена и подаде към Дефур, който без да се бави изведе Лукаку сам срещу вратаря. Нападателят на Евертън финтира вратаря Плетикоша и вкара в празната врата.

Това беше първи гол на Ромелу Лукаку за Белгия в състезателен мач. Той има общо 4 попадения за националния тим, но другите три бяха в контроли.

Хърватия продължи да играе по-добре и да държи топката повече, но не можеше да създаде добро положение. В 38-ата минута Лукаку вкара втория сигол в мача. Хърватите изпълниха пряк-свободен удар, но след удар в стената гостите много бързо организираха контра.

Вицел подаде към Лукаку, който на центъра изпревари Чорлука и излезе сам срещу вратаря. Нападателят успя да провре топката под плонжа на Плетикоша и да вкара в празната врата - 2:0. От началото на 2013 г. Лукаку е вкарал 17 гола за клуба и страната си.

Малко преди почивката Хърватия отправи първия си точен удар в мача. Стринич проби отляво и центрира отлично. Манджукич стреля отлично с глава, но Куртоа с прекрасен рефлекс изби.

Второто полувреме започна с натиск на домакините. Треньорът на Хърватия смени Перишич с Калинич. Именно той създаде първото положение като стреля от малък ъгъл, но Куртоа изби. След това Ракитич навърза трима защитици и стреля, но топката срещна ръката на Ван Буйтен. Реферът не реагира.

Треньорът на Белгия Марк Вилмоц смени голмайстора Лукаку с Шадли. Маруан Фелайни пропусна да увеличи аванса на своите след отлична атака отдясно на Шадли и ниско центриране, халфът на Ман Юнайтед уцели вратаря Плетикоша.

Хърватия все пак стигна до гол в 83-ата минута. Хубаво подаване отдясно бе засечено от Калинич, но Куртоа спаси. Отбраната не успя да изчисти добре и Нико Кранчар с мощен удар опъна мрежата.


ХЪРВАТИЯ - БЕЛГИЯ 1:2
0:1 Лукаку 15
0:2 Лукаку 38
1:2 Кранчар 83

ХЪРВАТИЯ: Плетикоша, Вършалко, Ловрен, Чорлука, Стринич, Ракитич (75 Кранчар), Перишич (46 Калинич), Вида, Модрич, Ковачич (65 Огниенович), Манджукич

БЕЛГИЯ: Куртоа, Алдервайрелд, Ван Буйтен, Ломбаертс, Вертонген, Дефур (83 Дембеле), Вицел, Фелайни, Де Брюин (65 Миралас), Азар, Лукаку (68 Шадли)