Наближава декември и новите номинации за Златната топка ще бъдат представени. В тях отново ще видим двамата основни заподозрени - Лео Меси и Кристияно Роналдо. Най-вероятно компания ще им прави Франк Рибери.


Но след изминалия кръг в Шампионската лига и представянето миналия уикенд се замислих това ли са най-зрелищните играчи в света или поне в Европа? Ако питате някое момче този въпрос, веднага ще ви отговори Роналдо или Меси.

Но за мен има един играч, който ги превъзхожда по емоциите, които създава със своите нетипични отигравания - Златан Ибрахимович. На 32 години той е в края на кариерата си. Но не спира да изумява. Както срещу Андерлехт, когато заби четири попадения.

Не само с головете, които вкарва, а с уникалните изпълнения. Роналдо и Меси са най-добрите в момента. В това няма съмнение. Като се замислим само с колко голове ни заливат двамата. Като река. Или по-скоро като океан.

Но макар всеки ден и след всеки мач Роналдо и Меси да чупят нови и нови рекорди, не само количеството е важно. Всеки обича да вижда как отбора му печели, но и да вижда нещо зрелищно, нетипично. Което рядко се среща.

А Ибрахимович е специалист точно на това. Меси и Роналдо може да имат повече голове. Двамата може да имат по-добра техника от Ибра, дори и повече мощ (макар да се съмнявам в това), но това, в което Златан със сигурност ги превъзхожда е акробатиката, което носи и зрелището да видиш топката в мрежата след някой невъзможен удар.

Спомнете си само гола със задна ножица срещу Англия миналата година. Или пък страничната срещу Франция на Евро 2012. Или пък попадението срещу Италия на Евро 2004. Или пък удара срещу Бастия миналата събота. Или пък...

Подобни голове Ибра е вкарвал много. Зрелищни, нетипични, нелогични. Още от първите си години в играта Златан показа, че е златна мина за невероятни попадения. Ако някой не е виждал гола му с екипа на Аякс срещу НАК Бреда, трябва задължително да си го пусне.

Според мен няма играч в света, който да опита задна ножица от над 30 метра, като тази, която Златан вкара срещу Англия миналия ноември. Дори Роналдо щеше да спре топката и да я вкара във вратата. Меси щеше да направи две три двойни подавания и да влезе с топката в мрежата, за да спечели своята 1532-а Златна топка.

В Европа се прехласват по Меси, Кристияно Роналдо и Франк Рибери. Най-вероятно това ще са тримата номинирани за Златната топка. Но Златан заслужава също да бъде сред тях. Защото направи една изключителна година. Единственият му минус е, че играе в Пари Сен Жермен във френското първенство. Това не може да му донесе толкова медийна изява в Европа, колкото гарантират Барселона, Реал Мадрид, Байерн.

Златната топка ще замине за другаде, но в Париж могат да се гордеят и да се радват, че гледат такъв играч като Ибра. Защото освен че са зрелищни, головете са много. Вижте му само цифрите. Четири гола срещу Андерлехт вчера, още 2 в събота срещу Бастия. Ако се върнем само до втори октомври вече ще сме изброили 10 гола на Ибрахимович във всички турнири в общо пет мача.

В същия период Кристияно Роналдо има 6 гола в пет мача. Да не говорим за Лео Меси, който има само един гол (срещу Милан), но е играл само два пъти. Цифрите са красноречиви. Ибра е в невероятна форма.

Но не броят на головете е това, което впечатлява при него. А начина, по който ги вкарва. Срещу Андерлехт той наниза четири попадения, като две от тях бяха отлични и много различни. При втория гол той отклони триково топката с пета в близкия ъгъл. При третия стреля с над 100 км. в час, за да забие топката в горния ъгъл от около 30 метра.

Срещу Бастия в събота вкара един от марковите си акробатични удари. Гол с пета стил "скорпион". Каквито е вкарвал много пъти. Веднага се сетих за още два такива в кариерата му. Единият бе срещу Италия на Евро 2004. Тогава скочи над вратаря Буфон и с пета отклони топката в мрежата, въпреки че Неста бе на голлинията. Друго подобно изпълнение Ибра имаше срещу Болоня с екипа на Интер. Тогава засече топката с пета пред главата на защитник.

Ако не друго, то поне Златан този път ще може да участва за приза гол на годината. Защото преди 12 месеца неговата уникална задна ножица срещу Англия дойде часове след като ФИФА обяви номинациите за гол на годината и попадението не беше сред тях. Коя от всичките му перли обаче ще изберат?

Защо обаче Ибрахимович вкарва толкова зрелищни голове? Как така изобретява нещо ново, различно, специално? Единственият отговор според мен е, защото обича футбола прекалено много. Обича и себе си и опитва да се покаже като по-добър от останалите. Що се отнася до зрелището, той наистина е сред най-добрите.

ПЕТЬО ПЕТЕВ