Украйна чукна с 2:0 Франция на Олимпийския стадион в Киев пред около 68 000 зрители и направи сериозна крачка към финалите на световното първенство в Бразилия след година.

Попаденията в първия плейоф за Мондиал 2014 бяха дело на Роман Зозурля в 61-ата мин. и на Андрей Ярмоленко от дузпа в 82-ата мин.

Срещата в Украйна предложи здрава битка, много единоборства в средата на терена, малко положения, спорни съдийски отсъждания и в крайна сметка сериозна победа за домакините, които докосват световните финали.

Така след 20 години и след онзи незабравим 17 ноември 1993 година, Франция може отново да вкуси горчилката и да пропусне футболен Мондиал.

Украинците пък могат да скъсат с негативната си серия, след като до този момент са губили баражите за  мондиалите през 1998, 2002, 2010, както и за Евро 2000.


Срещата започна с положения и пред двете врати. В 6-ата минута Оливие Жиру можеше да вкара с глава, но стреля до гредата. Минута по-късно Андрей Ярмоленко шутира остро от дъгата на наказателното поле, но Уго Лорис спаси.

Постепенно играта се останови основно в средата на терена, където се водеше здрава битка за всяка една топка. В 16-ата минута звездата на Франция Франк Рибери се измъкна отляво и центрира в наказателното поле на Украйна, където чакаше Жиру, но в последния момент Евгени Качериди успя самопожертвователно да избие в ъглов удар.

Три минути по-късно Андрей Ярмоленко отново се опита да вкара след далечен удар, но Уго Лорис за сетен път показа класа и спаси. Последва страхотна атака за Франция. Оливие Жиру и Лоик Реми разцъкаха в наказателното поле на домакините, но Реми се засуети и изпусна да нанесе голов удар.

В 29-ата минута дойде и най-доброто положение за Украйна. Тогава Андрей Ярмоленко намери Руслан Ротан отдясно, който центрира отлично в пеналта на "петлите", където Едмар след плонж нанесе удар с глава, но топката мина до дясната греда на Андрей Пятов.

Осем минути по-късно французите поискаха дузпа, но такава не им бе дадена от Джунейт Чакър. В края на полувремето домакините стигнаха до нова отлична възможност за попадение.

Едмар намери Йевген Коноплянка на точката на дузпата, той стреля с вътрешен фалц, но Матю Дебюши се намеси авторитетно, като подложи крак и спаси отбора си от сигурен гол. До почивката не се случи нищо интересно, след като играта се водеше основно в средата на терена.

Второто полувреме започна с ново спорно положение за дузпа за Франция, но такава отново не бе свирена за "петлите". Самир Насри центрира остро от фаул в наказателното поле на Украйна, където Жиру бе задържан с ръце от защитник на домакините и губейки контрол стреля слабо с глава.

Определено Жиру бе спрян непозволено, но наказателен удар не последва. Последва нов шанс за гостите. Лоик Реми проби отдясно ицентрира остро в пеналта на Украйна, където дебнеше Жиру, но Евгени Качериди го блокира и изчисти топката.

Това бяха силните минути за "петлите", които овладяха средата на терена и сериозно натиснаха домакините в собствената им половина. Тогава обаче домакините нанесоха съкрушителен удар на французите.

Украинците разцъкаха топката отляво, при което Едмар намери Тарас Степаненко, който малко случайно подаде към Роман Зозурля, след което се получи леко разбъркване във вратарското поле и странен удар, но това бе достатъчно коженото кълбо малко случайно да излъже Уго Лорис и да се търкулне в мрежата му за 1:0.

Още в ответната атака гостите можеха да изравнят, но удар на Самир Насри бе спасен по великолепен начин от Андрей Пятов. В 75-ата минута се стигна до най-спорното положение в мача.

Тогава Роман Зозурля се откъсна зад защитата на Франция и нахлу в наказателното поле, където бе застигнат от Ерик Абидал и хванат за ръката, което предизвика падането му на тревата, но дузпа не последва. Малко по-късно Рибери стреля опасно, но отново Пятов демонстрира класа.

Осем минути преди края се стигна до дузпа за домакините. Тогава  Лоран Косчелни направи глупаво и детинско нарушение срещу Роман Зозурля, който се възползва от ситуацията и се просна на тревата - дузпа.

Зад топката застана Андрей Ярмоленко, който стреля силно, Уго Лорис усети ъгъла и отби леко топката, тя обаче се чукна в горната греда и влетя в мрежата му за 2:0. Малко по-късно французите отново имаха претенции за наказателен удар, за задържане на Абидал, но такъв отново не им бе даден.

Към края на мача французите натиснаха, но не стигнаха до чисто голово положение, а червен картон си изпроси Лоран Косчелни. За домакините пък преждевременно към съблекалните пое Александър Кучер. Така Украйна взе страхотна победа и докосва световните финали.

Украйна - Франция 2:0

Голмайстори:
1:0 Роман Зозурля (61)
2:0 Андрей Ярмоленко (82)

Украйна: 12. Андрей Пятов, 17. Артьом Федецкий, 5. Александър Кучер, 3. Евгени Качериди, 13. Вячеслав Шевчук, 6. Тарас Степаненко, 21. Едмар, 14. Руслан Ротан, 7. Андрей Ярмоленко, 8. Роман Зозуля, 10. Йевген Коноплянка

Франция: 1. Уго Лорис, 2. Матю Дебюши, 21. Лоран Косчелни, 22. Ерик Абидал, 3. Патрис Евра, 14. Блез Матуиди, 19. Пол Потба, 20. Лоик Реми (62 - Муса Сисоко), 11. Самир Насри, 7. Франк Рибери, 9. Оливие Жиру (70 - Карим Бензема)