Хърватският национал Йосип Шимунич бе глобен с 3 200 евро от властите в родината си заради „разпространяване на расова омраза“.

35-годишният ветеран предизвика скандал, когато след победата над Исландия с 2:0 във вторник, в изблик на радост взе микрофон и се обърна към феновете с думите „За хората!“, а от трибуните му отговориха – „Готови“.

Поздравът е про-нацистки като се свързва с режима управлявал страната по време на Втората Световна Война. В резултат прокуратурата се самосезира и наложи финансова санкция на Шимунич.

В деня след мача Шимунич категорично отрече думите му да са били натоварени с политическо послание. „Това, което казаха бе продиктувано единствено от любовта ми към моите сънародници и страната ми и не бе натоварено с никакви политически внушения. Аз просто подкрепям своята родина. Не съм направил нищо нередно. Ако някой има проблем с това, то той си е негов“ каза той.

В крайна сметка обаче националът ще трябва да плати глоба, а може да отнесе и наказание от ФИФА, която изчаква докладите на официалните лица, след което ще реши дали да започне дисциплинарни действия срещу играча на Динамо Загреб.