Автралийски професионален отбор по футбол за жени реши да се пусне в шампионата на момчетата до 15-годишна възраст.

Причината е, че първенството при жените в Австралия е само 3-месеца, като 8 отбора играят 12 кръга, след което има плейофи от 4 отбора. Така заради голямата пауза между сезоните, един от тимовете - Бризбейн Роар, е решил да потърси допълнителна възможност за игра.

Така отборът ще се включи в първенството на момчетата. Това е първият случай в който женски отбор се включва пълноправно в първенство на момчетата, като преди това дамите са играли единствено контролни мачове срещу юношески отбори на момчета.

"Искаме да ги поставим в конкуренция, където те имат възможност да са равностойни и да имат възможност да играят футбол и да се развиват", коментира треньорката Белинда Уилсън.

"Това, което имат 15-годишните момчета  като сила, особено с напредването на сезона, жените компенсират с интелекта си. Това е голямата разлика".

"Те може би са много по-силни от нас, но ние трябва да адаптираме играта си, за да сме конкурентни. Във футболно отношение, жените са по-наясно с играта и имат повече тактически познания, заради нивото, на което са играли".

Първоначално идеята била да се играе срещу 16-годишните момчета, но много от най-добрите футболистки на женския тим ще отсъстват заради мачове на националния отбор. Затова било решено да се слезе едно ниво по-надолу.

"Никога обаче няма да играем срещу 18-годишните момчета, защото физически не можем да се кункурираме. Също както срещу мъжете".

Брисбейн Роар е един от силните отбори в женското първенство, като само преди две седмици отборът загуби финала на първенството срещу Мелбърн Виктори.