Един призрак броди из Европа, завладяващ и опасен. Всяка събота и неделя всички сили на добрата стара Европа не успяват да попречат на проявленията му. Фантомът сякаш има три глави или поне три лица: Ювентус, Байерн, ПСЖ (Реал М изглежда готов да се включи в играта. Ако перифразираме Маркс и Енгелс, тези отбори "излагат открито пред целия свят своя стил, своите голове, своите стремежи за господство". Господство над всеки и всичко. Всеки опит за революция бива безмилостно угасен още в зародиш.

В Серия А и Бундеслигата на практика всичко приключи, във френската Лига 1 остава само аритметиката, защото в началото Монако се съпротивляваше, но изоставането от Пари СЖ вече изглежда необратимо. Шампионите на Италия, Германия и Франция на практика имат един-единствен съперник насреща – самите себе си. Те играят, за да пренапишат летописите и да чупят рекорди.

В неделя Ювентус спечели 14-и си пореден мач у дома и се изравни с Торино версия 1976. Бианконеритеимат 72 т. от 27 мача, те водят с 14 т. на Рома и са само на точка от рекордното темпо на водения от Роберто Манчини Интер през 2007. Торинци изглеждат способни най-после да счупят стената, наречена 100 т. – нещо, което не се е удавало никога никому.

В събота Байерн размаза Волфсбург с 6:1: 16-и пореден успех за баварците в първенството, във всичките тимът е отбелязал най-малко два гола. Така действащият европейски клубен шампион подобри постижението на отбора, воден от Магат през 2005. Общо в шампионата мюнхенският колос има 72 вкарани гола в 24 мача: точно по 3 попадения на двубой. Освен другото, Байерн този сезон не е напускал терена, без да се разпише поне веднъж. Тимът на Гуардиола има преднина от 20(!) т. пред втория Борусия Д. Под негово ръководство отборът се представя дори още по-силно, отколкото преди година при Хайнкес.

Пари Сен Жермен се движи с темпо, което на фона на това на Байерн изглежда твърде бавно. Парижани имат едва 67 т. в 28 мача (срещу 68 от 24 на баварците). Но освен че преднината от 8 т. пред Монако на практика е гаранция за шампионската титла, с победата с 3:0 над Бастия в събота отборът на Лоран Блан събра 102 гола във всички турнири. Само Ибрахимович има 38 гола в 38 срещи. Той прави най-силния сезон в кариерата си, а говорим за нападател, отбелязал 307 гола в клубната си кариера.

Триумфалният марш на Ювентус, Байерн и Пари СЖ заплашва да се превърне в белег на епохата. Разликата между бедни и богати е огромна и лишава вътрешните първенства от така желаната интрига и конкуренция. За щастие ни остават Висшата лига на Англия и испанската Примера, които според мнозина са и най-вълнуващите европейски първенства. Челси води със 7 т. на втория Ливърпул, но червените имат мач по-малко. Да не говорим, че Ман Сити, който изостава на 9 т. от лидера, има цели три срещи в резерв.

На Пиринейския полуостров Реал води само с 3 т. пред Атлетико М и с 4 т. пред Барса. Спадът в играта на конкурентите обаче е видим и всичко върви към триумф на водения от Анчелоти тим. Всъщност италианският треньор е напът да надмине себе си. Ако в събота белите спечелят гостуването на Малага, той за първи път в кариерата си ще събере 70 т. след първите 28 кръга (с през 2003/04 той събра 69). Серията на Реал от поредни мачове без загуба във всички турнири нарасна на 30 и клубният рекорд от 34 срещи, поставен от Беенхакер, също не е далеч. Така че и Карлето може да влезе в историята. И все пак Барса на Меси и Атлетико, воден от Симеоне, са достойни съперници – завладяващи и опасни.

"Гадзета дело Спорт"