Холандецът Дик Адвокат ще поеме националния отбор на Сърбия, като целта ще бъде да изведе страната до финалите на Европейското първенство през 2016-а година, потвърди президентът на Футболния съюз на Сърбия Томислав Караджич.

"Споразумението, което постигнахме с Адвокаат, е резултат от разговори, които продължиха повече от месец и ние официално ще го представим като нов треньор на национален треньор", обяви Караджич цитиран от БТА.

66-годишният холандец е водил поредица от клубове през кариерата си, а за последно беше начело на АЗ Алкмаар. На ниво национален отбор е бил начело на Холандия, Белгия, Република Корея и Русия.

Сега поема поста от Любинко Друлович, който беше временен треньор и очакванията бяха да бъде назначен с постоянен договор.

Сърбите се класираха за Световното първенство през 2010 година под ръководството на Радомир Антич, но пропуснаха Евро 2012 и Мондиал 2014.

Адвокаат ще бъде вторият чуждестранен селекционер в историята на сръбския национален отбор след Хавиер Клементе, който не успя да ги заведе на Евро 2008.