Едно от първите неща, които Гус Хидинк каза, след като смени Луис ван Гал начело на Холандия, беше, че няма да използва повече схемата 3-5-2, с която малко изненадващо Лалетата се добраха до полуфинала на световното първенство.

Но слабата игра на оранжевите при загубата от Италия в контролата, играна миналата седмица, го накара да промени решението си.

Хидинк се отказа от намерението си отново да подреди отбора си във формация 4-3-3 при гостуването на Чехия и вместо това прибегна към старата система в Прага.

67-годишният специалист сбърка. И то сериозно.

Холандците се оставиха да бъдат надиграни от Чехия от самото начало на двубоя. На гостите им липсваше съгласуваност и не беше изненадващо, че тимът на Павел Върба поведе в средата на първото полувреме, макар че Лалетата нямаше какво да направят срещу блестящия изстрел на Борек Дочкал и попадението нямаше нищо общо с постройката им.

Така или иначе, защитата от петима души, която пусна Хидинк, залагайки на Янмат, Велтман, Де Врай, Мартинс Инди и Блинд, трябваше да се грижи за един-единствен нападател – Мартин Лафата. Затова пък на холандците им липсваха играчи в други зони на игрището.

Чехите доминираха в средата на терена, където Снайдер, Вайналдум и Де Йонг не се справяха, докато Ван Перси и Депай останаха изолирани в предни позиции.

Хидинк се усети още преди почивката, че е допуснал сериозна грешка и реши да извади централния защитник Велтман и да пусне на негово място дясното крило Лусиано Нарсинг.

Промяната се отрази благотворно на Лалетата, които откриха нужния баланс и заслужено изравниха след почивката чрез Де Врай. Липсата на изобретателност обаче им попречи да постигнат нещо повече. Депай беше ярък лъч надежда за холандците, но Ван Перси и Снайдер останаха анонимни в целия мач.

Ариен Робен пропусна двубоя заради лека травма и отсъствието на звездата на Байерн (Мюнхен) си пролича отчетливо. Без най-острия си атакуващ футболист Лалетата бяха доста посредствен отбор. Аржентина зависи от Лео Меси, Португалия се нуждае от Кристиано Роналдо, а Холандия не може без Робен.

Липсата на оригинални решения в нападение обаче далеч не бе единственият проблем за Хидинк. Де Врай и Мартинс Инди се представиха отлично на световното, но се представиха много слабо в Прага.

Фаталната грешка, която позволи на домакините да грабнат трите точки, обаче бе дело на Дарил Янмат от Нюкасъл. В заключителните секунди десният бек се опита да върне една топка с глава към вратаря Силесен, вместо да я махне нависоко и надалеч, но вместо това кълбото срещна гредата и Пилар я довкара в мрежата.

Нищо фатално не се е случило за оранжевите, въпреки ужасяващото им представяне, но началото на втората ера на Хидинк в националния отбор на Холандия се получи ужасяващо. Тактическите решения на специалиста до момента се оказаха пълен провал, а играчите му сякаш загубиха самочувствието, което имаха при Ван Гал. Хидинк ще трябва доста да се постарае, за да извади тима си от тази ситуация.

Стефан Курц, Goal.com