Бившият президент на Германския футболен съюз Тео Цванцигер прогнозира, че Световното първенство през 2022-а година няма да се проведе в Катар.

Причината са високите температури, които са традиционни за Близкия изток, но не са типични за други части на света. В момента Цванцигер е член на изпълнителния комитет на ФИФА.

"Аз лично смятам, че в края на краищата Световното първенство по футбол през 2022-а година няма да се проведе в Катар", коментира началникът на германския футбол в интервю за днешния брой на Шпорт Билд.

Катарците твърдят, че ще вложат огромни средства в технологии, които ще неутрализират ужасните горещини, които са типични за региона през лятото. И не само стадионите ще бъдат оборудвани с най-модерните охлаждащи системи, но това ще се отнася и за всички тренировъчни бази, както и за фензоните. Така ще бъдат предотвратели инциденти и проблеми със здравето на играчите и гостите на първенството.

"Може би ще направят добри стадиони, може би ще вложат средства в климатични инсталации, но Световното първенство не е само на едно място, където трябва да стоиш. Ще дойдат фенове от целия свят и тях не можеш да ги вържеш на едно място, те ще искат да се разходят, което е нормално".

"Но при първият случай, в който имаме заплаха за живота или здравето на някой човек, ще се намеси прокуратурата на съответната държава. Аз не мисля, че това е нещо, за което искат да отговарят членовете на изпълнителния комитет на ФИФА", каза още Цванцигер.

От близо година и половина върви дискусия Световното първенство да се премести през европейската зима, за да се избегнат температурите от над 40 градуса по Целзий. Традиционните дати за Мондиал са юни-юли след края на шампионатите, а насрочване на първенството през зимата ще
обърка големите национални първенства, които нямат зимна пауза и може да засегне календара на европейските клубни турнири.

Двете страни-организаторки - ФИФА и Организационния комитет на Катар 2022, се сблъскаха с доста въпроси свързани с корупцията и нарушаването на човешките права на емигранти, които работят до смърт. Но официално решение по тези казуси за момента няма.

 

/БТА/