Футболните клубове трябва да управляват своите финанси отговорно и да харчат пари според собствените си ресурси, заяви президентът на УЕФА Мишел Платини.Той е уверен, че въведените правила за финансов феърплей в европейския клубен футбол вече дават положителни резултати.

Французинът гостува в Рим, където изнесе реч относно прокарването на новите закони в Европа, където ще бъде забранено правата на един футболист да бъдат държани от трета страна. Тоест, агенти или инвеститори.

"Искахме да вкарваме футбола в правия път и мисля, че вече се справяме добре. Общите загуби сред европейските клубове, достигнали до 1.7 милиарда евро през 2011 година, бяха свалени до 800 милиона през 2013 година", започна босът на УЕФА, цитиран от БТА.

"Това е повече от 50 процента, а са изминали само две години. Време е клубовете да се научат да харчат според собствените си ресурси. Това е линия, която не бива да бъде пресичана по никакъв начин."

"Практиката с притежание на права от трети лица е ужасна. Преди я имаше само в Южна Америка, а сега и из цяла Европа. Няма място за подобно нещо в спорта и ние трябва да изградим закони. Ако не успеем, загубата няма да бъде само за УЕФА, а за целия спорт и за цяла Европа", добави той.

Наложените от УЕФА правила за финансов феърплей не позволяват на отборите да харчат повече от привлечените приходи в рамките на един сезон.