Петима вратари бяха включени в предварителния списък, като те ще си оспорват мястото в идеалния отбор на ФИФА за 2014 година.

Това са миналогодишният победител Мануел Нойер (Байерн и Германия), Икер Касияс (Реал Мадрид и Испания), Джанлуиджи Буфон (Ювентус и Италия), Клаудио Браво (Барселона и Чили) и Тибо Куртоа (Челси и Белгия). Общият списък ще бъде от 55 футболисти, по пет на всеки пост, а те трябва да станат известни на 1 декември.

При гласуването е взет предвид принципа на избор в анкетите на ФИФПро: играчи гласуват за играчи. Синдикатът твърди, че в допитването са включени хиляди играчи от целия свят. Съставът ще бъде подреден по схема 4-3-3 и за всеки от 11-те поста ще претендират по петима играчи.

Нойер беше избран за вратар номер 1 за 2013 година в същата анкета, а Тибо Куртоа и Клаудио Браво за първи път са номинирани. Икер Касияс е избиран за вратар номер 1 в пет поредни години - от 2008 до 2012 година, а Джанлуиджи Буфон е печелил това признание през 2006 и през 2007 година.

Буфон е и единственият вратар, който е попадал в номинациите за десет поредни години от 2005 година насам. Освен него още петима играчи са били номинирани пет поредни пъти: Ашли Коул, Дидие Дрогба, Андреа Пирло, Кристиано Роналдо и Уейн Рууни.

Миналата година при вратарите бяха включени Петер Чех (Челси и Чехия) и Виктор Валдес (без клуб).

Припомняме Идеалния отбор на ФИФА за миналата година:

Вратар: Мануел Нойер

Защитници: Филип Лам, Серхио Рамос, Тиаго Силва и Дани Алвеш

Халфове: Андрес Иниеста, Шави и Франк Рибери

Нападатели: Кристиано Роналдо, Златан Ибрахимович и Лионел Меси