Австралийският национален отбор по футбол спечели за първи път в своята история купата на Азия, след като Джеймс Троизи вкара гол в продълженията за победата с 2:1 над Република Корея.

Кореецът Хюн-мин Сон вкара изравнителния гол за 1:1 в добавеното време на втората част, с което елиминира попадението на Масимо Луонго през първото полувреме.

Това изпрати мача в продължения, като в заключителните секунди на първото Троизи вкара топката в мрежата на корейците от близко разстояние и донесе титлата на Австралия девет години след преминаването на федерацията на страната от зона Океания към зона Азия.

Попадението на Луонго, отбелязано в 45-та минута на срещата, беше първото, което корейците допуснаха от началото на турнира.

Те притиснаха Австралия през втората част, но дълго време не успяваха да намерят гола и това ги върна към лошите спомени от първите мачове в груповата фаза.

В първата минута на добавеното време обаче резервата Кук-йон Хан открадна топката от Трент Сейнсбъри на ъгъла на наказателното поле и подаде към Джон-хиеоп Лий, който намери открития Сон и нападателят на Байер Леверкузен изравни.

Привържениците на футбола в Сидни, запълнили капацитета от 76 хиляди седящи места на олимпийския стадион, все пак дочакаха австралийския триумф, въпреки че корейците бяха по-опасният отбор през целия мач.

В 105-ата минута на срещата Томи Юрич преодоля Джин-су Ким и центрира към Троизи, който вкара гол за крайното 2:1 в полза на Австралия.