Хавиер Балбоа вкара спорна дузпа и победен гол от пряк свободен удар в продълженията, а Екваториална Гвинея се наложи с 2:1 над Тунис в мач от четвъртфиналите на турнира за купата на африканските нации.

Тунис беше далеч по-добрият отбор на терена и успя да поведе в 70-та минута на мача, когато Мохамед Али Якуби центрира към Ахмед Акаиши и той се възползва от добрата си позиция зад защитата на Екваториална Гвинея, за да вкара за 1:0.

И когато тунизийците вече трябваше да се прибират в съблекалните за празненства, в мача изпъкна мавританският съдия Сеешурн Раджидрапарсад.

Той отсъди странна дузпа в полза на Екваториална Гвинея в добавеното време, след като Хамза Матлути едва докосна Иван Боладо в наказателното поле на Тунис.

Балбоа се възползва от отсъдения 11-метров удар и вкара, за да изпрати мача в продължение. Продълженията бяха не по-малко драматични, а играчите на Екваториална Гвинея изглеждаха далеч по-спокойни от своите съперници.

Това доведе и до положение в 101-та минута, оказала се фатална за Тунис. Аймен Абденур фаулира съперников футболист пред наказателното поле, а Балбоа не остави шанс на Аймен Матлути за крайното 1:0.

Юношата на Реал Мадрид оглави листата на реализаторите на турнира с това попадение, което е четвърто за него.