Кот Д'Ивоар е новият шампион на Африка, след като отборът победи на финала в турнира за Купата на Африканските нации Гана след 9:8 при дузпите. Преди това срещата завърши при нулево реми както след края на редовното време, така и след края на продълженията след него.

Това е втори трофей във витрината за "Слоновете", след като през 1992 година Кот Д'Ивоар триумфира за първи път в най-големия турнир на "Черния континент". Тогава страната надви отново Гана и отново след дузпи. 

"Слоновете" започнаха силно мача и в 13-ата минута Жервиньо имаше доста добър шанс да стигне до попадение и да открие резултатa, но ударът му бе спасен. 

Градел пък няколко минути по-късно също пропиля положение за новия шампион, след като от близка дистанция не успя да нацели вратата и прати топката в аут.

Гана отговори след изключителен удар на Атсу в 27-ата минута, който срещна гредата, а малко преди края на полувремето удар на Андре Аю от малък ъгъл също срещна гредата.

След почивката головите положения бяха по-малко, но Гана бе много по-близо до гола и създаде няколко добри шанса, които бяха пропилени от Уакасо, Бой и Гиян. 

В крайна сметка се стигна до продължения в които нямаше гол и след това до дузпи. При наказателните удари Гана поведе с 2:0 след пропуск на Бони.

И Тайо обаче пропусна за Кот Д'Ивоар, но след това ганайците също пропиляха две дузпи чрез Акуа и Ачемпонг. През следващите няколко дузпи двата тима бяха безупречни, но при 8:8 Бримах пропусна за ганайците, а след това Бари вкара за "Слоновете" и така им донесе трофея. Интересно е да се отбележи, че стражът на "Слоновете" Бубакар Бари доигра мача с контузия под рамката, но въпреки това се представи блестящо и вкара решителния наказателен удар.