Бразилия записа осма поредна победа под ръководството на новия си селекционер Карлош Каетано Бледорн Вери, по-известен с псевдонима Дунга, който пое поста от Луиш Фелипе Сколари след края на световното първенство.

Това стана факт, след като „селесао” излъга Чили с 1:0 на стадион „Емирейтс” в Лондон в повторение от 1/8-финалния сблъсък между двата отбора на Мондиала, когато петкратните световни шампиони се наложиха след изпълнение на дузпи (1:1 в редовното време и продълженията).

Успехът за бразилците донесе Роберто Фирмино. 23-годишният нападател на Хофенхайм се разписа в 73-ата минута, за да продължи отличната серия на Дунга.

Преди това бразилците подчиниха Франция (3:1), Австрия (2:1), Турция (4:0), Япония (4:0), Аржентина (2:0), Еквадор (1:0) и Колумбия (1:0), а за последно загубиха в мача за 3 и 4 място на шампионата на планетата – 0:3 от Холандия, което беше последен мач за Сколари начело на родината му.


Двубоят започна във високо темпо, груби влизания и без чисти голови положения. В началните минути символичните гости задържаха топката повече, а при всяко докосване Алексис Санчес беше бурно аплодиран, което вероятно се дължи на многобройните фенове на Арсенал. В 7-ата минута Исла и Видал направиха двойно подаване, при което халфът на Ювентус пробва далечен шут, но покрай страничната греда.

После Бразилия се опита да отговори на предизвикателството с няколко индивидуални атаки на Неймар, при които нападателят на Барселона получи ритници, но все пак продължи мача. След почти половин час игра звездата на златистите стреля от фаул, но Клаудио Браво спаси.

След 33-ата минута бразилците отново приеха играта в своята половина и разчитаха предимно на контраатаки. При една от тях пред Дъглас Коща се отвори великолепен шанс да открие резултата, след като овладя топката на гърди, стреля от воле и за облекчение на Браво, топката профуча покрай вратата му. До края на полувремето и двата отново не създадоха чисти положения и логично се оттеглиха при резултат 0:0.

След почивката играта в Лондон не се промени кой знае колко – без интересни положения пред двете врати и с твърди единоборства, които  като по чудо не доведоха до контузия. След час игра Дунга взе мерки и направи три смени в предни позиции.

Това обаче не раздвижи играта на „селесао”, в 62-ата минута Мирадна спъна Санчес пред наказателното поле и чилийците поискаха червен картон. Защитникът на Атлетико Мадрид обаче беше декориран в жълто. Зад топката застана нападателят на Арсенал, но шутът му мина над гредата на Джеферсън.

Така се стигна до 73-ата минута, когато двете нули най-накрая бяха разчупени. С убийствен пас от центъра на терена, Данило буквално разсече чилийската защита и изведе Фирмино сам срещу Браво, нападателят го финтира и на празна врата откри резултата – 1:0 за Бразилия. Малко по-късно 23-годишният футболист можеше да сложи точка на спора, но не се разписа от удобна позиция.

5 минути преди края Джеферсън спаси хубав изстрел на Матиас Фернандес, което беше последната възможност в мача.

Бразилия – Чили 1:0

Голмайстор:

1:0 Фирмино (73)

Бразилия: Джеферсън, Марсело, Миранда, Силва, Данило, Фернандиньо, Соуса (60-Елиаш), Неймар, Коутиньо (60-Робиньо), Коща (62-Вилиан), Адриано (60-Фирмино)

Селекционер: Дунга

Чили: Браво, Медел, Жара, Алборноз, Мена (82-Гонзалес), Видал (80-Варгас), Милър (74-Фернандес), Арангуиз, Исла, Ернандес, Санчес.

Селекционер: Сампаоли

Лондон, ст.: „Емирейтс”

Съдия: Мартин Аткинсън

Жълти картони: Неймар, Силва, Миранда, Елиаш, Фернандиньо (Бразилия), Алборноз (Чили)