От десетилетия живея и дишам футбол всеки ден. Това е моята страст. Гордея се много с кариерата си и прекрасната подкрепа, която получих от Аржентина и от целия свят, както и от приятели и колеги на игрището. Точно заради това пиша сега.

В последните няколко десетилетия футболът се промени - и то не за по-добро. В миналото това беше спорт, с който се гордееш, спорт, който обединяваше света. Но ФИФА, управляващата централа, се превърна в игрище на корумпираните. Повечето футболни фенове могат да предположат какво ще кажа в следващото изречение: под ръководството на Сеп Блатер ФИФА стана позор и болезнен срам за тези, които се интересуват дълбоко от футбола.

Когато говоря с футболни фенове тези дни, разговорът винаги стига до изборите за президент на ФИФА. И въпреки че не намирам почти никого, който да подкрепя открито Блатер, всички очакват той да спечели пети мандат. Защо? Цялото понятие пети мандат е абсурдно през 2015 - това не е приемливо в нито една демократична страна. Нито пък в ООН или пък повечето международни организации.

Но някак е добре за ФИФА. Ние имаме диктатор до живот. Наричам Блатер "леден човек", защото му липсват вдъхновение и страст, които са сърцето на футбола. Ако този човек е лицето на международния футбол, значи сме на много лошо място.

Футболът е напрегнат свят, пълен с конфликти, и винаги има своите си проблеми, но президентът на ФИФА не трябва да е част от тях. Медиите са пълни с истории със скандали около Блатер в последните повече от 10 години. Те са толкова много, че вече е скучно да ги повтаряме. Кой ще се изненада от нови информации за интриги и кражби във ФИФА, от ново обвинение за подкупи?

Когато питам защо толкова много хора мислят, че Блатер ще спечели отново, отговорът е един и същ: през годините той си е спечелил подкрепата с неетично покровителство, услуги и подаяния.

Никой не оспори това дали той е най-добрият човек за поста и заслужава да спечели. Хвалят го за това, че върви с една крачка пред разследващите - дали са одитори или ФБР, а игнорират това, че финансите на ФИФА са доста сбъркани и има загуби от над 100 млн. долара само около ISL, швейцарска компания, свързана с ФИФА.

Има някакво болно възхищение към Блатер, все едно е стар мафиотски дон, който някак си се опазва от затвора. Политическата история на Блатер е насърчаване на разделение и покриване на провалите. Неотдавна той обяви, че ФИФА започва борба с расизма и вкарването на повече жени в спорта. Това ме разсмя. Въпросът ми е: "Сеп, какво прави в последните 4 мандата?"

Всички знаем отговора на това: обгради се с мошеници, които си напълниха джобовете от спорта. Ако той беше честен човек, със сигурност нямаше да прекара половината си време в опити да блокира разследването за финансите на ФИФА.

Защо този хитър 79-годишен човек въобще иска пети мандат? Приближените му така или иначе откраднаха всичко от ФИФА, без мебелите в офиса му, а той твърди, че не знае нищо за това. Може би трябва да го наричаме св. Сеп Невинния. Какъв майтап.

Ако лидерските качества имат значение, тогава нито една национална федерация, която е с ума си, не трябва да подкрепи Блатер. Той не става. Когато си затънал до колене в огромни финансови загуби и подкупи, но не знаеш нищо за това, си или глупак, или крадец. Всички тези разследвания източват живота на ФИФА, а международният футбол потъва в морето на презрението. Малко спортове са били критикувани така, както футболът в последните години, а всичко това се дължи на Блатер.

Ключови спонсори като Continental, Castrol и Johnson & Johnson бягат от ФИФА. Съветът на Европа обяви, че ISL фалира и има загуби над $100 млн. ФБР разследва кандидатурата на САЩ за световното през 2022 г. Има стотици статии за огромни финансови загуби, грешно ръководство и подкупи.

Имаме нужда от млад и креативен лидер на ФИФА - ръководството трябва да е отворено към нови идеи. Имаме нужда от футболна култура, а не мафиотска култура. Защо така пасивно приемаме всичката тази корупция? Стига толкова. Искаме си играта обратно.

Диего Марадона, вестник "Телеграф"

Превод на вестник "7 дни спорт"