83 процента от футболните запалянковци не искат Сеп Блатер да остане президент на ФИФА. Това показват резултатите от анкета на "Transparency International" между 35 хиляди души в 30 страни.

Швейцарецът е абсолютен фаворит да бъде преизбран на поста за пети мандат в петък, а единственият му опонент е Принц Али Бин Ал Хюсейн от Йордания.

Другите двама кандидати Луиш Фиго и Михаел ван Прааг се оттеглиха през миналата седмица. Проучването е проведено, когато и четиримата все още са били в борбата за поста.

В Чили 99 процента от участвалите в допитването са били против Блатер, а в Португалия 97 процента не го подкрепят. Дори в родната му Швейцария 84 процента са обявили, че той не трябва да бъде преизбиран.

69 процента от футболните фенове нямат доверие на ФИФА като цяло, а централата среща одобрението на едва 17 процента от анкетираните.

Фиго беше предпочитан кандидат за нов президент на ФИФА с 59,1 процента, пред Ван Прааг (8,7), Принц Али (5,3) и Блатер (2,2), като 24,6 процента са отговорили, че предпочитат друг кандидат.