Още по темата

 

Президентът на Международната футболна асоциация (ФИФА) Сеп Блатер е готов да "изкорени нередностите във футбола". Той направи своето първо официално изявление, след като вчера седем от водещите членове на ръководния орган бяха арестувани при съвместни действия на разследващите от САЩ и полицейските власти в Швейцария.

Още по темата

 

"Футболът, феновете и ФИФА като организация преживяват много трудни времена. Разбираме безпокойството и разочарованието на много хора. Аз знам, че тези събития ще имат пряко влияние върху начина, по който обществото гледа на нас.

Още по темата

 

"Колкото и злополучно да бъде случващото се, аз искам да бъде ясно, че ФИФА подкрепя категорично действията на разследващите от САЩ и Швейцария. Мисля също така, че всичко това ще бъде от огромна полза за промените, които ФИФА вече започна да налага в организацията.

"И докато много хора могат да бъдат изненадани и изнервени от бързо случващите се събития, аз искам да подчертая вече взетите мерки от ФИФА и тези, които предстои да бъдат взети. Ние също изпратихме доклад до швейцарските власти миналата година, когато са били задействани процедурите.

"Нека бъда ясен - такова поведение няма място във футбола и ние ще направим всичко по нашите сили, за да изхвърлим от него тези, които са в основата на случилото се. След днешните събития независимата Етична комисия наказа с отстраняване за неопределен срок от време замесените лица в този скандал.

Те няма да имат право да се занимават с футбол на национално или международно ниво. Това е продължение на значителния брой подобни санкции, които ФИФА наложи на свои членове, нарушили Етничния код.

"Ще продължим да работим с властите, за да изкореним нередностите във футбола, да възвърнем уважението и доверието към ФИФА. Искаме да бъдем сигурни, че футболът по цял свят е чист".