Президентът в оставка на ФИФА Сеп Блатер взима заплата от 2 милиона долара на месец, или общо $24 млн. на година, но официално никой не смее да я обяви, разкри бивш служител на световната футболна централа.

Още по темата

 

Възнаграждението на 79-годишния швейцарец, който вчера сензационно хвърли оставка след като миналата седмица бе преизбран за пети пореден мандат начело на ФИФА, е сред най-ревниво пазените тайни на футболната централа.

Мел Бренън, бивш член на КОНКАКАФ (федерациите на страните от Северна и Централна Америка, плюс Карибския басейн), заяви, че тя се знае от някои от арестуваните миналата седмица шефове на ФИФА.

"Сред арестуваните има двама бивши вицепрезиденти на ФИФА и дори вицепрезиденти, които бяха на този пост в момента на ареста си - заяви Бренън. - Те са най-близките на Сеп Блатер и те са единствените, които знаят заплатата на Блатер."

Когато бяха обявени финансовите отчети за периода 2011-2014, там имаше данни за всичко само не и за точните възнаграждения на Блатер и останалите 473 служители на ФИФА, които си разпределят общо $397 милиона през този 4-годишен период.

"Не обявяваме заплатите само защото не сме длъжни да го правим за разлика от компаниите, които се котират на борсата", обясни учтиво финансовият директор на ФИФА Маркус Катнер. Според "Сънди Таймс" хората от Изпълкома на ФИФА са си удвоили заплатите през 2014 г., но така и не посочи конкретни цифри.