Още по темата

 

Бившият хърватски национал и настоящ президент на Хърватския футболен съюз /ХНС/ Давор Шукер днес опроверга категорично, че е свързан със скандала за уредени мачове през 2009 година, разследван от съда в Бохум, заради контактите си с централната фигура в аферата Анте Сапина.

"Категорично опровергавам, че някога съм бил замесен в активност, свързана с уреждане на резултат на футболен мач, написа Шукер в комюнике. ХНС и самият аз сме свързани с борбата срещу бедствието, каквото представляват уредените мачове".

Преди няколко дни германската обществена телевизия АРД съобщи, че многобройните контакти между Сапина и Шукер са били свързани със залагания за мачове. Двамата са контактували по телефона и чрез съобщения.

"Според бивш следовател, Давор Шукер е давал пари на Анте Сабина за залагания", съобщи германската телевизия в комюнике и уточни, че става въпрос за един мач от Шампионската лига и два от Лига Европа.

Анте Сапина, централна фигура в скандала с уредени мачове, през април 2014 година бе осъден на 5 години затвор от съд в Бохум. Анте Сапина, германец от хърватски произход, през април 2011 година си призна, че е корумпирал играчи и съдии на различни мачове в Европа, за да манипулира резултата. Той също така е залагал огромни суми на тези уредени мачове.

Давор Шукер, голмайстор на Мондиал-98 във Франция и настоящ президент на Хърватския футболен съюз, бе избран в Изпълнителния комитет на УЕФА през март.