Чили постигна исторически първи триумф в Копа Америка, след като надви Аржентина с 4:1 след дузпи на финала в турнира на който е домакин, след като преди това двете страни врътнаха 0:0 след редовното време и продълженията.

Това бе голям шок за "Гаучосите", които не са печелили турнира от цели 22 години и имаха уникален шанс да завоюват трофея, но за тяхно съжаление това изобщо не се получи.

Шокът за Аржентина е още по-голям и заради факта, че начело на противника стои аржентинецът Хорхе Сампаоли.

В състава на домакините от Чили нямаше никакви изненади в стартовия състав, Тата Мартино също заложи на очакваните футболисти за гостите.

При дузпите за Аржентина пропуски направиха Гонзало Игуаин, който прати топката високо над вратата, и Евер Банега, чийто удар бе спасен отлично от Браво, докато за Чили нямаше нито една пропусната дузпа.


Мачът започна с агресивна игра от страна на домакините от Чили, но първата добра ситуация бе именно пред тяхната врата, когато Меси центрира остро, но Агуеро не успя да достигне до топката.

В 10-ата минута Варгас отправи далечен удар от около 30 метра, но топката излезе в аут, а малко след това Видал успя да стреля от няколко метра, след като хубаво центриране достигна до него, но Ромеро се справи отлично.

В 20-ата минута Меси центрира отлично в наказателното поле, а Агуеро засече с глава топката, но стражът на чилийците Браво бе на мястото си и реагира отлично.

Аржентина получи голям удар, след като в средата на първото полувреме се наложи Анхел Ди Мария да бъде заменен, след като се контузи, а на неговото място влезе Езекиел Лавеци.

До края на полувремето и двата отбора имаха по един шанс - Ромеро успя да спаси първо много коварен удар на Санчес, а след това Лавеци стреля от добра позиция право в ръцете на врататя.

Второто полувреме започна по-добре за чилийците, но постепенно техният противник се активизира и ги натисна, като се стигна до няколко поредни корнера за аржентинците от които не произлезе нищо опасно.

През следващите минути битката се водеше в средата на терена и опасните положения липсваха, но в 82-ата минута Алексис отправи удар от въздуха, който излезе в аут. Малко преди края Меси направи прекрасен рейд и видя Лавеци, чийто пас обаче бе съвсем малко неточен и много малко не достигна на Игуаин да засече топката.

През двете продължения не се случи нищо кой знае какво и се стигна до дузпи, като Мати Фернандес от Чили и Меси от състава на гостите вкараха първите дузпи, а след това домакините поведоха с 2:1 при тях след точен удар на Видал.

Игуаин обаче би над вратата, а Арангис бе безгрешен след това, за да увеличи аванса на домакините на 3:1. Последва спасяване на Браво при удар на Банега, а Алексис вкара последната дузпа за чилийците и така оформи триумфа.

ЧИЛИ - АРЖЕНТИНА 0:0 СЛЕД ПРОДЪЛЖЕНИЯ, 4:1 ПРИ ДУЗПИТЕ
При дузпите: 
1:0 Фернандес 
1:1 Меси
2:1 Видал
2:1 Игуаин - пропуск
3:1 Арангис
3:1 Банега - пропуск
4:1 Санчес 

ЧИЛИ: Браво, Валдивия (75 - Фернандес), Видал, Исла, Диас, Медел, Силва, Арангис, Бесежур, Санчес, Варгас (95 - Енрикес)

АРЖЕНТИНА: Ромеро, Демикелис, Сабалета, Отаменди, Рохо, Масчерано, Билия, Ди Мария (29 - Лавеци), Пасторе (81 - Банега), Меси, Агуеро (74 - Игуаин)